KORONAVÍRUS ELLENI VÉDŐOLTÁS: TÉNYEK ÉS TÉVHITEK


Most, hogy Magyarországra is megérkezett a Covid-19 elleni vakcina, fontos, hogy az emberek megbízható információkhoz jussanak az oltással kapcsolatban.


#1

TÉVHIT: Pont amiatt leszek beteg, mert beadatom a COVID-19 vakcinát.


TÉNY

A koronavírus elleni vakcina nem képes koronavírus-fertőzést okozni.

MAGYARÁZAT

Az itthon jelenleg engedélyezett vakcinák egyike sem tartalmazza azt az élő vírust, amely a koronavírust okozza. Számos különböző típusú vakcina van fejlesztés alatt, mindegyikben közös az, hogy megtanítják az immunrendszert arra, hogyan ismerje fel és hogyan küzdjön a COVID-19-et okozó vírus ellen. Az oltás beadását követő enyhe tünetek (például a láz, vagy az oltás helyének bepirosodása) normálisak, nem kell tőlük megijedni.

#2

TÉVHIT: Lehet pozitív a tesztem a koronavírus elleni oltás megkapását követően is.


TÉNY

Sem a közelmúltban engedélyezett és ajánlott vakcinák, sem a jelenleg még klinikai tesztelési fázisban lévő COVID-19 vakcinák nem okoznak pozitív tesztet.


MAGYARÁZAT

Az oltás célja, hogy a szervezetben immunválasz jöjjön létre. A hazánkban is használt koronavírus elleni védőoltás nem egy vírus vagy baktérium legyengített, elölt, vagy nem fertőző részét tartalmazza, tehát nem a vírust juttatja be a szervezetbe, ezért nem is lehet pozitív a vírus jelenlétét kimutató teszt. Az oltást követően kialakult immunválasz azonban bizonyos esetekben az antitest teszteknél mutathat pozitív eredményt. Miért? Nem tudjuk biztosan. Az antitest tesztek a SARS-CoV-2 specifikus korai (IgM vagy IgA) és késői (IgG) típusú ellenanyagok gyors kimutatására szolgálnak. Elsősorban arra a kérdésre adnak választ, hogy átestünk-e már korábban a fertőzésen, vagy sem. A szakértők jelenleg azt vizsgálják, hogy a COVID-19 oltás miként befolyásolhatja az antitest tesztelés eredményeit.

#3

TÉVHIT: Ha már átestem a koronavírus-fertőzésen és felépültem, akkor nem kell magam beoltatni a koronavírus ellen.

TÉNY

A koronavírus-fertőzéshez kapcsolódó súlyos egészségügyi kockázatok és az a tény, hogy újra megfertőzhetünk a vírussal, mind az oltás beadását indokolják. 

MAGYARÁZAT

Jelenlegi információk szerint a szakértők nem tudják, hogy a COVID-19-ből való felépülés után mennyi ideig tart az illető koronavírus-fertőzés elleni védettsége. Az immunitás időintervalluma személyenként változó. Amíg nincs egyértelmű bizonyítékunk arra vonatkozólag, hogy ez a természetes immunitás meddig tart, és amíg nem tudunk többet az oltás pontos működési mechanizmusáról, addig azt sem tudjuk, hogy az oltás által előidézett immunitással mi a helyzet. Egy biztos: az oltást követően mindenképpen kialakul egyféle immunitás.

#4

TÉVHIT: A COVID-19 oltás nem véd meg koronavírus-fertőzéstől.

TÉNY

A koronavírus elleni oltás megtanítja az immunrendszert arra, hogy felismerje a koronavírust és küzdjön a fertőzés ellen. Ez véd meg minket attól, hogy tüneteket produkáljunk és betegek legyünk.

MAGYARÁZAT

Bár sok COVID-19-ben szenvedő embernek enyhe lefolyású a betegsége, azok is sokan vannak, akiknél a tünetek nagyon súlyosak, és olyakor halállal is végződhetnek. Egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mitől függ a betegség lefolyása, ezért azt sem tudhatjuk előre, hogy nálunk milyen tüneteket fog okozni a betegség, ha megfertőződünk. Az oltással ezt a bizonytalansági tényezőt kizárhatjuk, hiszen a hazánkban jelenleg alkalmazott Pfizer/BioNTech vakcina 95 százalékos hatékonysággal bír.


#5

TÉVHIT: A koronavírus elleni védőoltás megváltoztatja az emberi DNS-t.

 

TÉNY
A COVID-19 mRNS vakcinák semmilyen módon nem változtatják meg a DNS-t, és nem is lépnek kölcsönhatásba vele.

MAGYARÁZAT
Az mRNS-vakcinák nem magából a kórokozóból állnak, vagyis nem egy vírus vagy baktérium legyengített, elölt vagy nem fertőző részét tartalmazzák, hanem a kórokozóval kapcsolatos genetikai információt. Az mRNS-vakcinák  szervezet sejtjeit a tüskefehérje előállítására vonatkozó utasításokkal látják el. Ezzel tanítják meg az immunrendszernek, hogy védekező képessége – az antitesteknek és a T-sejteknek az aktiválása – révén felismerje és elpusztítsa a vírust.

Forrás: CDC, Pfizer.hu


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?