AZ ADA SEGÍT, HA BAJ VAN


Az egészségügyi és a technológiai fejlesztések hosszú évek óta kéz a kézben járnak. A mobiltelefonokra letölthető alkalmazások között például ma már számtalan olyan applikáció van, ami egyfajta mindentudó orvosként működik. Elmondjuk neki a tüneteket, megkapjuk az ehhez kapcsolódó releváns információkat. Természetesen ezek a technológiai újítások egyelőre semmiképpen sem helyettesítik az orvosokat, de ki tudja, mit hoz a jövő?

Az ADA egyike azoknak az európai egészségügyi-technológiai startupoknak, amik időben észrevették az MI alapú orvoslásban rejlő lehetőségeket. A társaság egy úgynevezett távorvoslást alkalmazó applikáció fejlesztésével járult hozzá a betegek gyógyulásához. A lényeg, hogy a felhasználók egy adott felületen keresztül oszthatják meg tüneteiket az alkalmazással. Ezeknek a tüneteknek az alapján az app felállít egy lehetséges diagnózist, illetve információkat ad arra vonatkozóan, hogy mi okozhatja őket. Természetesen szükség esetén a felhasználónak egy valódi, hús-vér orvossal történő konzultációra is lehetősége nyílik.

Az ADA alkalmazás fejlesztése hat éve zajlik. Kezdetben orvosokat segítő alkalmazásnak szánták, és most is lényegében ugyanazzal az adatbázissal dolgoznak, csak most átlagemberek is hozzáférhetnek a korábbiakhoz képest lényegesen felhasználóbarátabb verzióhoz.

MIÉRT JÖTT LÉTRE?Az app készítői egy olyan egészségügyi alkalmazást kívántak létrehozni, ami segíti a betegeket abban, hogy csak akkor látogassanak el az orvoshoz, amikor erre valóban szükség van! Magyarul ne vegyük igénybe minden aprósággal az egészségügyi ellátást, hiszen sok olyan dolog van – például egy megfázás –, amit mi magunk is képesek vagyunk kezelni, és ehhez még csak ki sem kell mozdulnunk a lakásból. Ilyen az, amikor a technológia az egészségügy szolgálatában van.

HOGYAN MŰKÖDIK?

 „Az ADA-t több éven keresztül valós esetek felhasználásával fejlesztették. Az alkalmazás a mesterséges intelligencia és egy kiterjedt orvosi tudásbázis kombinációja, amely több ezer valós esetet feldolgozva számtalan tünetet és kezelési módszert ismer” – nyilatkozta a cég. Az applikáció nem hivatott helyettesíteni az orvost, sőt! Elsődleges célja az orvos segítése: a panaszok előre felmérése, és egy valódi orvosnak való továbbadása egyfajta tanácsadás, konzultáció céljából.

Azzal, hogy az app és előzetesen felteszi a közvetlenül a tünetekhez kapcsolódó kérdéseket, majd rögzíti és elemzi azokat, jelentős időt takarít meg annak az orvosnak, akivel a beteg később konzultál majd.


Az alkalmazás az adatok kiértékelésénél figyelembe veszi a betegről fellelhető összes információt, beleértve a múltbeli kórtörténetet, a tüneteket és a kockázati tényezőket is. A gépi tanulás és a többszörös zárt visszacsatolási ciklusok révén az ADA intelligenciája folyamatosan fejlődik.

Az applikáció egyelőre csak angolul érhető el. Androidosok innen, Apple-t használók pedig innen tudják letölteni.


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?