A CSECSEMŐK GYERMEKKORI ORTOPÉD SZŰRÉSÉT MÁR A SZÜLŐSZOBÁN ELKEZDIK

Mivel az újszülöttek mozgásszerve még nem elég fejlett, ezért csecsemőkorban a képalkotó vizsgálatoknak ortopédiai szempontból kisebb a jelentősége. Születéskor tehát csípőszűrés tekintetében a fizikális vizsgálat az első.

A csecsemőkön az első csípővizsgálatot a neonatológus végzi el. Az ő hozzáértésének köszönhetően könnyen megállapítható, ha az újszülött csípője ficamodott, vagy alulfejlett. Ha a baba farfekvéses volt, vagy a családban volt már csípőficam, akkor érdemes az újszülöttkori szűrést később utánkövetni. A rejtett csípőfejlődési rendellenesség felismerésének érdekében 6-10 hetes korban akkor is el kell vinni a gyermeket egy csípőszűrésre, ha korábban minden rendben volt. Ilyenkor ezt a vizsgálatot gyakran összekötik a koponya és a has egyidejű ellenőrzésével. Minél korábban kezdik kezelni az esetleges csípő deformitást, annál jobb lesz a kezelés eredménye.


CSÍPŐFICAM VAGY CSÍPŐDISZPLÁZIA?

A laikus közvélemény a csecsemőkori csípőeltéréseket csípőficamnak nevezi. Azonban tudni kell, hogy nemcsak csípőficam, hanem a csípődiszplázia esetén is aszimmetrikusak a combon a bőrredők. A diagnózist csak gondos fizikális, valamint kiegészítő radiológiai vizsgálattal lehet felállítani.

Csípődiszpláziáról akkor beszélünk, amikor a medence ízvápának nevezett része - amelyben a combcsont golyó alakú feje foglal helyet – elmaradt a fejlődésében, túl lapos. Súlyosabb esetben a combcsont feje kicsúszhat-kificamodhat a lapos ízvápából, ekkor beszélünk csípőficamról.


A CSIPŐFICAM ELSŐSORBAN A LÁNYOK BETEGSÉGE

A lányoknál háromszor-hatszor gyakrabban előforduló betegség pontos oka nem ismert. Elképzelhető, hogy az egészért a relaxin nevű hormon a felelős, amit a méhlepény termel és ami többek között az anyai szervezetet készíti fel a szüléskor a szülőcsatorna kitágulására. A relaxin a terhesség során átjut a lány magzatba, ott pedig nagyobb rugalmasságra ingereli az ízületek tokját. Fiúknál ezt a jelenséget nem találjuk meg, mert a férfi hormonok semlegesítik a relaxin hatását.

A veleszületett csípőficam családilag halmozottan észlelhető, ebben örökletes tényezők, környezeti ártalmak (méhen belüli helyzet, farfekvés, ikerterhesség, elégtelen mennyiségű magzatvíz, méhen belüli kényszertartás) egyaránt szerepet játszanak. Méhen kívüli tényezők közül a csecsemők pólyázása, öltöztetése szerepelhet okként. Ahol a csípők terpesztett helyzete, szabad mozgása biztosított, ott a csípőficam lényegesen ritkábban fordul elő.

A csípőficam, csípődiszplázia kezelésének eredményei annál jobbak, minél korábban ismerjük fel az elváltozást és kezdjük meg a kezelést.  Ennek érdekében – a hazai gyakorlat szerint, 3-4 napos korban (újszülött osztályon), 3-4 hetes, valamint 3-4 hónapos korban történik a csecsemők mozgásszervi szűrővizsgálata.


MIKOR GYANAKODJUNK?

Az újszülöttön az egyik legegyszerűbben észlelhető elváltozás az lehet, hogy a combon, a lágyékhajlatban, a farpofákon és a térdhajlatban a redők hosszúsága, elhelyezkedése a két alsó végtagon nem egyforma. A csípő fejlődési rendellenességére utal, ha az egyik, vagy mindkét alsó végtag fokozottan kifordult helyzetben van. Az egyik végtag rövidebbnek tűnik, vagy pelenkázáskor a baba combjának kifeszítése nehézséget okoz. A méhen belüli szűk hely miatt a babák lábai gyakran kényszertartásban vannak, emiatt szülés után deformáltnak tűnhetnek. Nem kell megijedni, az édesanyák egy egyszerű lábtornával segíthetnek a gyereküknek a végtagjaikat a normál pozíció irányába elmozgatni. Ha ez nem elegendő, az ortopéd szakorvos korrekciós bokarögzítőt is felírhat. Ne felejtsük el: a megfelelő szülői gondoskodás akár a gyógytornát is helyettesítheti.


DIAGNÓZIS FIZIKÁLIS VIZSGÁLATTAL

Amennyiben az orvos azt észleli, hogy a csípő vizsgálatakor a csípő nehezebben hajlítható ki, vag súlyosabb esetben a combcsont feje vizsgálat során kiugrik az izületi vápából, mindenképpen ortopédiai rendelésre küldi a gyereket.

A fizikális vizsgálat mellett a gyanús vagy rizikós esetekben (családi pozitívitás, farfekvés, jelentős mozgáskorlátozottság) mindenképpen szükséges csípő ultrahang vizsgálat a csípő fejlettségének pontos detektálására, a kezelendő, vagy követendő csecsemők kiszűrésére, elkülönítésére. A csípő ultrahang vizsgálat veszélytelen, ismételhető, objektív vizsgálati mód. Az ultrahang vizsgálat során meghatározható a combfej pontos helyzete, valamint a csípőizület fejlettsége. Ez a vizsgálati módszer mára lényegesen kiszorította a csípőröntgen vizsgálatot. Idősebb csecsemőkorban csípőficam gyanúja esetén ortopédiai javaslatra csípőizületi röntgen elvégzése is szükséges lehet. A röntgen vizsgálat során a nemi szerveket ólom lemez segítségével védik a röntgen-sugárzástól.

A TERPESZPELENKA SEGÍT

Ha csípődiszplázia igazolódik az orvos terpesznadrágot, terpeszpelenkázást rendel a csecsemőnek. Ez a nadrág a combcsont fejét úgy rögzíti a medencecsont vápájában, hogy a helytelen terhelések elkerülhetők legyenek, és az elégtelenül kialakult vápa lassan kifejlődhessen. A vizsgálatot négy hetes korban megismétlik. Ha ekkor is kiemelhető a vápából a combfej, és beigazolódik a csípőficam gyanúja, akkor azonnal el kell kezdeni a gyerek Pavlik-kengyellel való kezelését. A szíjak beállítását ortopéd szakorvos végzi. Manapság konzervatív terápia mellett általában sikeresen kezelhető a csípőficam is és műtéti beavatkozásra csak ritkán kerül sor.


FORRÁS: bethesda.hu


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?A cikk a Bethesda Gyermekkórház ortopéd főorvosának, Dr. Mező Róbertnek az  együttműködésével készült.