ISMERJÜK FEL A LEGGYAKORIBB SZEMBETEGSÉGEK TÜNETEIT!

Annak, hogy a szervezetünk nem működik megfelelően, több jele is van. Nagyon sokszor előfordul, hogy ezeket a jeleket nem vesszük komolyan, vagy egyáltalán nem is vesszük figyelembe. Azonban ha a látásunkkal van probléma, azzal általában azonnal orvoshoz fordulunk, hiszen a rosszul látás - sok egyéb mellett - a mindennapi tevékenységeink elvégzésében is akadályoz minket.


Milyen gyakran előforduló szembetegségeket ismerünk? Segítünk, hogy időben felismerjék a tüneteket!

HYPERMETROPIA VAGY TÚLLÁTÁS

A kifejezés magyar megfelelőjével ellentétben akinek hypermetrópiája van, távolra sem lát jól. Hogy miért?

A válasz az anatómiában keresendő.


A szemünk képes arra, hogy a különféle távolságban lévő tárgyakról érkező fénysugarakat mindig az éleslátás helyére tegye. Az úgynevezett akkomodációs reflex (a fókuszáláshoz szükséges erőfeszítés) miatt például olvasás közben is tökéletesen látjuk a betűket, mert bár a szem nyugalmi állapotban pont nem látná élesen őket, a szemlencse és a szemlencsét mozgató izmok segítségével ez a helyzet megváltozik: a lencse gömbölyű formát vesz fel, a fénytörése nő, így a betűk képe a megfelelő helyre kerül. Aki túllátó, annak szemében azonban éppen ez nem történik meg, és a már korábban is említett betűk nem lesznek élesek. Az ilyen szem a tárgyakról érkező fénysugarakat nem az éleslátás helyére, hanem mögé vetíti. Előfordulhat az is, hogy a szemben kevésbé törnek meg a fénysugarak – minkét esetben kialakul a hypermetropia.

ASZTIGMATIZMUS

Az asztigmatizmus okozhat enyhébb fejfájást, fáradtságot, koncentrációcsökkenését is, mivel a szem sikertelenül próbálja korrigálni a képet. A megoldást a szemüveg vagy a kontaktlencse jelentheti. Az asztigmatizmus egyfajta fókuszálási hiba, amelyet - rosszul - szemtengelyferdülésnek is nevezünk. Legtöbbször a szaruhártya alakja a ludas, de a hibát okozhatja a szemlencse szabálytalan görbülete is. A hypermetropiához hasonlóan ez is lehet örökölt probléma, de a növekedéssel is együtt járhat. Eredményeképp a tárgyak bármilyen távolságra is vannak, képük elmosódott, homályosak, és a szem nem tud fókuszálni.

PRESBYOPIA VAGY ÖREGSZEMŰSÉG

A presbyopia azt jelenti, hogy az idő múlásával a szemlencse fokozatosan veszít rugalmasságából, ennek hatására egyre nehezebben megy például a normál olvasási távolságban történő olvasás, de a varráskor, vagy gyenge fénynél történő fókuszálás is gondot okozhat.

A fenti dolgok elvégzésekor problémák lehetnek a koncentrálással. Megfájdulhat a szemünk, a fejünk, és elfáradunk, ha sokáig közelre nézünk. Mivel ez a korral járó állapot, nem nagyon lehet elkerülni. Először 40 éves körül észrevehető, majd 45 és 65 éves kor között súlyosbodnak a tünetek, de 65 éves kor fölött már nem jár jelentősebb változással.Mivel a presbyopiát sebészileg nem lehet gyógyítani, olyan szemüveggel kell korrigálni, melyet speciálisan közelre nézéshez terveztek. Az egyik legfontosabb szempont a szemüveg felírásakor, hogy aszerint kapjuk szemüveget, amilyen közeli vagy éppen távoli nézéshez használjuk. Az olvasásra felírt szemüvegben ugyanis nem tanácsos autót vezetni, és ugyanez fordítva is igaz.

MIOPYA VAGY RÖVIDLÁTÁS

A rövidlátás nagyon gyakori szembetegség, a népesség mintegy 15 százaléka küzd vele. A rövidlátók nem látják tisztán a távoli tárgyakat, nehezen tudják elolvasni a közlekedési feliratokat és gondot jelent nekik a távolabbi személyek felismerése is. Normális esetben a szemlencse és a szaruhártya egy pontra fókuszálja a fényt a retina síkjában, míg a rövidlátó szemben a fény a retina előtt fókuszálódik, így a kép elmosódik.

Sajnos ez a betegség nem előzhető meg, nem gyógyítható, de egy jó szemüveggel vagy kontaktlencsével könnyen megszokható.


A cikk a Csalogány Optika szemész szakorvosának - Dr. Ürge Andrea - együttműködésével készült.