FÁJ, VAGY NEM FÁJ A MAMMOGRÁFIAI VIZSGÁLAT?


A mammográfiai vizsgálattal kapcsolatban sok tévhit kering online és offline egyaránt. Ezek eloszlatásában Dr. Juhász Andrea, a Swiss Prémium Egészségközpont radiológusa segített nekünk.

#1

TÉVHIT: Csak a nőknek lehet mellrákja.


TÉNY

Az emlőrák (mellrák) az emlő sejtjeiből kiinduló, nőket és férfiakat egyaránt érintő daganatos megbetegedés.

MAGYARÁZAT

A leggyakrabban az emlő mirigyszövetéből, illetve a tejutak falát bélelő hámszövetből kiinduló rosszindulatú daganat a nőket és a férfiakat egyaránt érintheti.

#2

TÉVHIT: A mammográfiai vizsgálat fájdalmas.


TÉNY

A mammográfiai vizsgálat során az emlőket enyhén összenyomják, ami inkább kellemetlen, mint fájdalmas.

MAGYARÁZAT

Ahhoz, hogy a vizsgálat során a radiológus számára megfelelő minőségű és felbontású képet kapjunk, az emlőket bizonyos mértékig össze kell nyomni. A mai modern készülékekkel ez az összenyomás csak rövid ideig tart, így a szövetekre nehezedő nyomás minimális.

#3

TÉVHIT: A mammográfia során a szervezetet nagy sugárterhelésnek vetik alá.

TÉNY

A vizsgálat során mindkét emlőről készítenek röntgenfelvételt.

MAGYARÁZAT

A vizsgálat során készített röntgenfelvételek nem jelentenek nagyobb terhelést a szervezetre, mint egy hagyományos röntgen.

#4

TÉVHIT: Elég az ultrahangos vizsgálat a mellrák megállapításához.

TÉNY

A mellek állapotát csak több vizsgálat elvégzésével tudják jól felmérni. Ennek megfelelően a mell ultrahang vizsgálata csak a komplex mammográfiai vizsgálat részeként értékelhető.

MAGYARÁZAT

A mammográfia mellett más vizsgálati módszerekkel is figyelemmel követhetik az emlő állapotát. Az elsztográfia (speciális ultrahangos vizsgálat), vagy az automatikus ultrahang vizsgálat (ABUS), és a kontrasztanyagos mammográfia is alkalmas a női mell állapotának felmérésére. A komplex mammográfiai vizsgálat része az egyidejű fizikális vizsgálat-tapintás és a röntgenes mammográfia mellett az emlők ultrahang vizsgálata is.

#5

TÉVHIT: A mellek önvizsgálatát elég félévente-évente elvégezni.

TÉNY

Az önvizsgálatot havi rendszereséggel, menstruáció végén, vagy közvetlenül utána javasolt elvégezni.

MAGYARÁZAT
Az önvizsgálat tényleg életet menthet, hiszen az emlőrákok harminc-negyven százalékát a páciensek fedezik fel. Mivel a test hormonháztartása a nőknél havonta, ciklikusan változik, ezért érdemes minden hónapban a ciklus környékén megvizsgálni magunkat.


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?