TÉNYLEG CSAK TAVASSZAL LESZÜNK ALLERGIÁSAK?


Mi az az allergia? A szervezet túlzott reakciója olyan anyagokra, amik normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki belőlünk. Mi az igazság ezzel a betegséggel kapcsolatban, és mi az, amit semmiképpen ne vegyünk komolyan? Mutatjuk.

#1

TÉVHIT: Csak tavasszal leszünk allergiásak.


TÉNY

Allergiás reakciók évszaktól függetlenül bármikor előfordulhatnak.

MAGYARÁZAT

A tavasszal valóban megnövekedett számú polleneken kívül számos anyag válthat ki túlérzékenységet a szervezetből. Gondoljunk csak az ételallergiákra, amikor az allergiát az egyik baktériumtörzs elszaporodása okozza, vagy a különböző állatszőr allergiákra, amikor az allergének az állatok hámpikkelyeiben, szőrében, nyálában és vizeletében fordulnak elő.

#2

TÉVHIT: A kalcium megszünteti az allergiás reakciót.


TÉNY

A kalcium bizonyos orvosi körök szerint helyettesítheti az antihisztaminok hatását, ám ez nem igaz.


MAGYARÁZAT

A kalcium létfontosságú az emberi test számára. Valamikor az 1890-es években kezdtek el kísérletezni vele, arra számítva, hogy enyhíti az allergia tüneteit. Szerencsére az orvostudomány ma már bebizonyította, hogy az allergiás tüneteket nem a kalcium, hanem az antihisztamin tartalmú gyógyszerek enyhítik, mulasztják el.

#3

TÉVHIT: Az allergiába nem lehet belehalni.

TÉNY

Az allergia okozta anafilaxiás sokk a szervezet teljes leálllásával, halállal is járhat.

MAGYARÁZAT

Súlyosabb esetekben az allergiás reakció az egész szervezetre kiterjed, úgynevezett anafilaxiás sokkot okozva. Ebben az esetben az immunsejtekből rövid időn belül nagy mennyiségű kémiai mediátor szabadul fel. Sajnos ez az állapot kezelés nélkül halálhoz vezethet.

#4

TÉVHIT: A tengerparton megszűnik a pollenallergia.

TÉNY

A tengerparti területeken nagy eséllyel tisztább a levegő, mint a kontinensek belsejében.

MAGYARÁZAT

A levegő sok esetben valóban tisztább a partvidékeken, de ezt nem feltétlenül az alacsony allergén koncentráció okozza. A tengerek, óceánok partvidékein is rengeteg növényfaj él, ahol pedig növények vannak, ott pollenek is vannak.

#5

TÉVHIT: Az allergia gyógyítható.

 

TÉNY
A tudomány mai állása szerint az allergia kinőhető, de nem gyógyítható.

MAGYARÁZAT
Az allergiára való hajlam öröklődik. A betegség bármilyen életkorban aktiválódhat, ami azt jeleti, hogy öt évesen éppúgy megjelenhet a túlérzékenység valamilyen allergénre, mint hatvanöt évesen. Sajnos a tünetek végleg nem szüntethetők meg, ha azonban időben elkezdjük a kezelésüket, a betegség kordában tartható.