GYERMEKKORI MANDULAMŰTÉT: MIKOR VAN RÁ SZÜKSÉG, MIRE SZÁMÍTSUNK A MŰTÉT UTÁN?

A téli időszakban gyakori légúti fertőzések következtében a torokmandulák mérete megnőhet, beszűkítheti a garatot, nehezebb lehet a nyelés, és egészen kicsi korban a levegővételt is akadályozhatja. Mikor érdemes eltávolítani a mandulákat és hogyan zajlik a lábadozás?

A torokmandula a garatszoros két oldalfalán az elülső és a hátulsó szájpadlási ívek között helyezkedik el. Mivel nincs egységes állásfoglalás, gyermekkorban a kezelőorvos dönti el, hogy mikor van szükség a mandulaműtétre. Míg régebben ezek a műtétek viszonylag gyakoriak voltak, addig napjainkban csak nagyon indokolt esetben választják ezt a megoldást.

MIKOR SZÜKSÉGES A MŰTÉT?

Általában gyakran visszatérő gyulladások, tüszős mandulagyulladás, vagy tályogképződés esetén van szükség szikére.

Az ismétlődő tüszős mandulagyulladások veszélye lehet például, hogy a mandulákban megtelepedett kórokozók a szervezet más részeit is megtámadhatják.

Hogy csak néhányat említsünk: nem kímélik az ízületeket, és okozhatnak szívbelhártya vagy akár vesegyulladást is.

A mandulaműtét intubációs altatásban történik. Ez azt jelenti, hogy az operáció során, amíg a gyermek alszik, a légcsövébe vezetett tubuson keresztül veszi a levegőt. Ez a műtéti megoldás védi az alsó légutakat attól, hogy a műtéti sebből vér kerüljön beléjük. A műtétet követő órákban a vérzéssel kapcsolatos komplikációk elkerülése érdekében a gyerekeket javasolt az oldalukra fektetni. 

MI TÖRTÉNIK A MŰTÉTET KÖVETŐEN?

Az első néhány napban a gyereknek nyugalomra van szüksége. Nem kell feltétlenül ágyban tartani, de nem szabad sokat mozognia. Az utókezelésként a nyakra helyezett hideg borogatás alkalmazása mellett fontos az is, hogy a beteg lehetőség szerint ne erőltesse a hangját: ne kiabáljon vagy sírjon. Nagy figyelmet kell még fordítani a folyamatos, bőséges folyadékbevitelre is. Ami az étkezést illeti, a gyermek étrendje tíz napig csak folyékony-pépes ételekből álljon. Se darabos, se forró és fűszeres étel nem fogyasztható! Jó hír, hogy a tiltólistán a fagyi nem szerepel.

Kevesen tudják, de

a torok- vagy mandulaműtéten átesett gyermeknél a fogmosást is kerülni kell! 8-10 napig csak toroköblítést végezhetnek.


A lábadozás során a fájdalom kisugározhat a fülbe is, főleg evés és nyelés közben. A fájdalomcsillapítás mindenképpen javasolt, használjunk a gyerek életkorának megfelelő fájdalomcsillapítókat! Indokolt lehet fülészeti vizsgálatot kérni abban az esetben, ha a fájdalom a fájdalomcsillapítók hatására sem csökken.

A LEGGYAKORIBB SZÖVŐDMÉNY A VÉRZÉS

Mandulaműtétet követően (a beavatkozás után, vagy később, a műtétet követő napokban) a seb helyén képződött lepedék leválik, emiatt vérzés jöhet létre. Ha a vérzés mennyisége jelentős, azonnali orvosi ellátásra van szükség. Ha a beteg véreset köpne, vagy az orrból folyékony vér ürül, akkor azonnal vissza kell vinni a műtétet végző osztályra! Ha máshogy nem megy, hát hívjunk mentőt!

Szerencsére a gyerekek a műtétet követően általában panaszmentesek. Ebben az esetben

a műtét után egy héttel már mehetnek közösségbe, ám tesnevelés órán két hétig, úszáson pedig három hétig nem vehetnek részt!


A műtéti seb a kórházból való távozás után 8-10 nappal tekinthető gyógyultnak.HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?A cikk a Bethesda Gyermekkórház együttműködésével készült.