MI AZ ÖSSZEFÜGGÉS A CSOKOLÁDÉFOGYASZTÁS ÉS A REFLUX KÖZÖTT?

Maga a reflux szó visszaáramlást jelent. Ahhoz azonban, hogy megértsük a folyamatot, nem árt felfrissíteni az anatómia tudásunkat!

A mell és hasüreget a rekeszizom választja el egymástól. Normális esetben ezen keresztül lép át a lenyelt falat a nyelőcsőből a gyomorszájon át a gyomorba, de ez csak addig nyílik meg, amíg a falat áthalad, így a savas gyomortartalom nem tud visszafelé áramolni a nyelőcső felé.

Reflux kialakulásához vezethet

A növekvő hasüregi nyomás (például egy kiadósabb, nehezebb étkezés után).

Refluxra hajlamosíthat

- A hasi elhízás,
- terhesség,
- tele hassal történő sok hajolgatás,
- emelgetés,
- sportolás.

REFLUX VAGY REKESZIZOMSÉRV?

Refluxbetegség (gastro-oesphagealis reflux desease =GORD) esetén a záróizom elégtelenül működik, és bizonyos helyzetekben a savas gyomortartalom vissza tud csorogni a nyelőcsőbe. Ott pedig a hámbélés könnyebben sérül, ennek következtében a gyomorsav hamarabb felmarja a nyálkahártyát. Súlyosabb esetben a rekeszizmon a nyelőcső átlépésére szolgáló nyílás olyannyira kitágul, hogy a nyelőcső hasi szakasza, vagy akár a gyomor egy része is a rekeszizom fölé, a mellüregbe kerülhet, ilyenkor beszélünk rekeszizom sérvről, vagyis hiatus herniáról.

MIRE MONDJUNK NEMET?

Például a mozgásszegény életmódra és a túl fűszeres ételekre. Ülő életmód és rendszertelen étkezés esetén ugyanis romlik a nyelőcső mozgása, elhúzódóbb lesz a gyomor kiürülése, így a savas gyomortartalom hosszabb ideig tartózkodik a nyelőcsőben. Miért jelent ez problémát? Mert ezáltal tovább irritálja annak nyálkahártyáját, és súlyosabb károsodást tud létrehozni. Romolhat a helyzet a túl csípős, fűszeres ételek, az alkohol, a nikotin és a koffein, bizonyos gyógyszerek (szalicilszármazékok) vagy bizonyos típusú fájdalomcsillapítók (nem szteroid gyulladáscsökkentők) esetén, mert ezek károsítják a nyelőcső nyálkahártyáját védő nyákréteget, a gyomorsav pedig csak ront a helyzeten. Más gyógyszerek (vérnyomáscsökkentők, nyugtatók, fájdalomcsillapítók vagy asztma ellenes szerek) a nyelőcső záróizom tónusát rontják, így elősegítve a savas gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszacsorgását.

Sajnos rossz hír, de a csokoládé is hozzájárulhat a nyelőcső záróizom elégtelenségéhez, ezáltal a refluxos panaszok megjelenéséhez. A citrusfélék, vagy például a paradicsom, vagy az ebből készült ételek, szénsavas italok fokozzák a gyomorban a savtermelést, és súlyosbíthatják a tüneteket.

A MENTÁLIS EGÉSZSÉG FONTOS

A refluxot kiváltó és fenntartó tényezők közt meg kell említeni a stressz szerepét is, ami vitathatatlanul korunk egyik legjellemzőbb kórokozója, de számos egyéb pszichés probléma, mint például a depresszió vagy a szorongás is összefüggésbe hozható a betegség kialakulásával és súlyosságával. Ilyenkor eleinte csak enyhe irritáció, majd felmaródás alakul ki, de súlyosabb esetben akár fekélyek is, megjelenhetnek, amik aztán hegesedéssel gyógyulnak és szűkületet okozhatnak. Nagyon ritkán rosszindulatú elfajulás is felléphet, ezért is fontos a korai felismerés és a megfelelő kezelés.

HA A GYEREK REFLUXOS

Reflux csecsemő és kisgyerekkorban is kialakulhat. Olyankor kell leginkább erre gondolni, ha a baba sokat bukik, esetleg hány, testsúlya nem kellő mértékben gyarapodik, sokat nyűgös, visszatérő légúti hurutok miatt köhög, esetleg félrenyel. Ennek hátterében a fenn említett záróizom beidegzésének fejletlensége áll, ami idővel szerencsére javul, magától rendeződik. Óvodás korú gyerekeknél leginkább a hányás dominál, kiskamasz kortól pedig a felnőttekre is jellemző típusos refluxos panaszokkal találkozunk.


A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont gasztroenterológus szakorvosának, Dr. Bíró Gizellának az  együttműködésével jött létre.