EGY EGYSZERŰ FELFÁZÁS KÖNNYEN VÉGZŐDHET VESEMEDENCE-GYULLADÁSSAL


A felfázás kellemetlen tüneteit senkinek sem kell bemutatni. A folyamatos vizelési inger és a kellemetlen, olykor fájdalmas pisilés sosem jön jókor. Amikor a kórokozók a vizeletelvezető rendszerbe kerülnek, elszaporodnak, és kész, máris összeszedtünk magunknak egy jó kis húgyúti fertőzést.

Ezeknél a fertőzéseknél a legtöbb esetben a bélflórához normálisan hozzátartozó kórokozó baktériumok játsszák a főszerepet, de a bőrflóra is okozhatja a gondokat. Emellett a szexuális úton terjedő baktériumok is képesek például húgycsőgyulladást okozni.

MINDEN RÉSZLET FONTOS

Főként a gyakran visszatérő húgyúti fertőzések esetén nagyon fontos a kiváltó, vagy fenntartó okok részletes feltárása. Ilyenkor érdemes tisztázni például, hogy a nőknél a vizeletproblémákkal egyidejűleg nem áll-e fent nőgyógyászati, vagy – bármilyen nemű beteg esetén – a partnernél bármilyen típusú fertőzés. Az orvosnak azt is meg kell tudnia, hogy a páciensnél milyen magának a vizelésnek a menete (csak csordogál, folyamatosan jön, fájdalmas-e, és még sorolhatnánk). Azt sem árt megvizsgálni, hogy van-e bármi a hólyagban (hólyagkő, kóros szövetszaporulat, idegentest), amin a baktériumok állandóan jelen lehetnek.

A HÚGYÚTI FERTŐZÉSEK FOKOZÓDÓ TÜNETEKKEL JELENTKEZNEK

Az első, és legfontosabb tünet a gyakori, sürgető jellegű vizelés. Fertőzés esetén a vizelet szaga is megváltozik, bűzössé válik. Ami a küllemét illeti, a távozó folyadék zavaros, opálos lesz.

A vizelés során tapasztalt fájdalom sok esetben utal a fertőzés pontos helyére. Míg egy hólyaghurut a vizelés végén okoz éles fájdalmat a szeméremcsont felett, addig egy húgycsőgyulladás esetén a vizelés megindításánál kifejezetten a húgycsőben alakul ki éles, maró fájdalom. Ami még jelzés értékű lehet, az a véres vizelet, ami önmagában, a fájdalmas vizelési inger megjelenése nélkül a hólyaghurutnál jóval komolyabb kórképet is jelezhet, így mindenképpen orvosi kivizsgálást igényel.

HA NEM KEZELIK KI, VISSZATÉR

A patikában kapható, hólyaghurutra alkalmazható gyógyszerek (tőzegáfonya, medveszőlőlevél tea)  a kezdeti időszakban segíthetnek a páciensnek a tünetek enyhítésében, de a teljes gyógyulás eléréséhez minden esetben orvoshoz kell fordulni. Fontos tudni, hogy az antibiotikumos kezelés helyett kizárólag patikaszerekkel kezelt bakteriális húgyúti fertőzések néhány héten belül visszatérnek.


ANTIBIOTIKUMOS KEZELÉS

Az antibiotikumos kúra hatásosságának ellenőrzése céljából a kezelőorvos a kúra ideje alatt két tenyésztést végez el.
1.    A kezelés megindítása előtt történik és a gyógyszerválasztás hatékonyságának igazolására szolgál.
2.    A kúra befejezése után öt nappal történik, és a fertőzés megszűnését igazolja.

A nem megfelelően, vagy későn kezelt hólyaghurut egyik szövődménye lehet például a fertőzés ismételt megjelenése. Egy elhanyagolt hólyaghurut esetén azonban a kórokozó egészen a vesemedencéig is eljuthat, ahol aztán vesemedence-gyulladást okozva az egész szervezetre komoly veszélyt jelent.


A cikk Dr. Nagy Mariannának, a Swiss-Prémium Egészségközpont urológus szakorvosának az együttműködésével készült.