A PIKKELYSÖMÖR NEM GYÓGYÍTHATÓ DE TÜNETMENTESSÉ TEHETŐ


Mi az a pikkelysömör? A psoriasisként is ismert bőrelváltozás egy krónikus betegség, amely bár napjainkban még nem gyógyítható, de a célzott kezeléseknek hála egyénileg igen hatékonyan kezelhető.


A bőrt és ízületeket érintő betegség kiújulásra hajlamos. A hosszú, tünetmentes időszakokat időszakos fellángolások, aktív, tünetes szakaszok váltogatják.

NINCS KONKRÉT OKA

A pikkelysömör a leggyakrabban a húszas éveiben járó korosztályt érinti: ekkor jelennek meg először a tünetek. Sajnos ez nem jelenti azt, hogy más korosztályban ne lenne esélye a psoriasis kialakulásának, hiszen ez a betegség életkortól függetlenül bárkinél előfordulhat. Kialakulásában genetikai okok és környezeti provokáló hatások egyaránt szerepet játszanak.

A PSORIASIS FAJTÁI


A psoriasisnak több ismert típusa is van.
Ezek közül a leggyakoribb a plakkos psoriasis, ez adja az esetek kilencven százalékát. Mit jelent a plakkos forma? Azt, hogy ilyenkor - elsősorban a könyökök és térdek felett – körülbelül érményi területen vörös, pikkelyes külsejű, hámló plakkok jelennek meg.
Az úgynevezett pustulosus psoriasis apró gennyes, nem fertőző hólyagok kialakulásával jár. Ebben az esetben a bőrbetegséget ritkán ugyan, de láz is kísérheti.
Az inverz pikkelysömörben a tünetek a hajlatokban jelentkeznek.
A guttált psoriasisnál testszerte apró hámló vörös pöttyök jelennek meg. Mivel ezeket a tüneteket gyakran gócfertőzés provokálja, ezért gyerekeknél és serdülőknél is gyakran számíthatunk rá.
Ha a betegnek erythrodermás pikkelysömöre van, akkor a testszerte jelentkező, összefolyó vörös hámló tünetek súlyosak, kórházi kezelést igényelnek. A bőrön megjelenő tünetek mellett a páciensnek lehet láza, rázhatja a hideg, de kórházi kezelés nélkül a kiszáradásra is van esély.
Általánosságban elmondható, hogy a bőrtünetek mellett köröm és ritkán nyálkahártya érintettség is elfordulhat.NEM GYÓGYÍTHATÓ, DE JÓL KEZELHETŐ

A betegség a tudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan, de a tünetek típusától, kiterjedésétől függően személyre szabottan (lokális externákkal, gyógyszeres, injekciós kezeléssel) egyénileg hatékonyan kezelhető. A kezeléseknek hála tartós tünetmentes állapot is elérhető.


A cikk Dr. Csitos Ágnesnek, a Bethesda Gyermekkórház gyermekbőrgyógyász főorvosának együttműködésével jött létre.


TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: