KINEZIOTAPE A SPORTREHABILITÁCIÓBAN

A sportrehabilitáció során a trénernek az edzés mellett alkalmanként különböző kiegészítő technikákra is szüksége van ahhoz, hogy páciense már gyógyultan tudjon visszatérni korábbi, választott mozgásformájához. Az egyik ilyen, edzés mellett használatos lágyszövetterápiás eszköz a kineziotape.

A kineziológiai tapasz (kinesiology tape, kinesio tape) egy japán orvos, Dr. Kenso Kase nevéhez fűződik. Az általa kifejlesztett terápiás eszköz egy olyan, emberi bőrhöz hasonlóan rugalmas, könnyedén felragasztható pamutból készült tapasz, amelyet leginkább izomfájdalmak, húzódások, illetve egyéb mozgásszervi panaszok és fájdalmak enyhítésére, ízületek rögzítésére, ödémák csökkentésére alkalmaznak.

HOGYAN MŰKÖDIK?

A tapasz hátoldalán egy hullámszerű akril ragasztóréteg található. Ez a rész lég- és vízáteresztő, kémiai anyagoktól mentes. Hosszanti irányba többféleképpen is nyújtható, de széltében merev, így hasonlít leginkább az emberi izomzatra és szalagokra. Megfelelő felhelyezési technikával a szervezet öngyógyító folyamatait segíti. Felhelyezését kineziológiai tesztek alapján fejlesztették ki, elasztikus anyaga a bőrön és a bőr alatti kötőszöveten keresztül a reflexkörök aktiválásával pozitív jelzéseket közvetít testünknek, meggyorsítva ezáltal a szervezet regenerálódását.


 ALKALMAZÁSI TERÜLETEK

1. Nyirokkeringés javítása.
2. Mikrokeringés javítása.
3. Fájdalomcsillapítás.
4. Gyulladáscsökkentés.
5. Izomfunkciók támogatása.
6. Ízületi mobilitás elősegítése.
7. Ízületi stabilitás elősegítése.


FELHELYEZÉS LÉPÉSEI
1. A technika meghatározása.
2. A bőrfelület megtisztítása.
3. A tape lemérése, formára vágása.
4. A tape feltépése.
5. A bázis felhelyezése.
6. A szárak felhelyezése.
7. A tape aktiválása (dörzsölése).
8. Ellenőrzés.

A FELHELYEZÉSI TECHNIKA SÉRÜLÉSENKÉNT KÜLÖNBÖZŐ

Mivel hatása a ragasztás technikájától függ, nem mindegy, hogyan ragasztják fel! A kineziotape felhelyezési technikák között van olyan, aminek célja az izomerősítés, van olyan, ami a stabilizálást biztosítja (ligament technika), de a tehermentesítés (fascia technika) vagy a nyirokkeringés fokozása (limph technika) és korrekció (korrektúra technika) is a felhelyezési módok között van. A kölönböző módszerrel felrakott tapaszokat a fájdalomcsillapításban és sérülés megelőzésében, rögzítésében is használják.

A minimum felhelyezési idő: 3-5 nap. Fontos, hogy a felhelyezés előtt a kívánt terület szőrtelen legyen, és a tartósság, illetve a megfelelő tapadás érdekében érdemes tapadást segítő spray-t is használni. Sokan azt gondolják, hogy a tape-ek alkalmazási területe a színeitől is függ, de ez nem így van. A  kinesio tapaszok színtől függetlenül ugyanolyan anyagból készülnek és természetesen a hatásmechanizmusuk is ugyanaz. Amire viszont érdemes figyelni, hogy a a színek képesek befolyásolni a lelkiállapotunkat, így annak, aki hisz a színterápiában, jó olyan színt válaszatni, amire ha ránéz, jobban érzi magát.
MILYEN SÉRÜLÉSEKNÉL ALKALMAZHATÓ?
1. Supinációs bokaficam.
2. Achilles-ín sérülés.
3. A háromfejű lábikraizomzat (m. triceps surae) sérülése.
4. Talpi bőnye gyulladás (plantar fascilitis)
5. Combhajlító izom (hamstrings) sérülése.
6. Térd keresztszalag sérülés (LCA).
7. Térd oldalszalag sérülés (LCM).
8. Menincus sérülés.
9. Ugró térd (patella tendinitis).
10. Futó térd (patellofemoralis szindróma).
11.  Piriformis szindróma.
12. Porckorong degeneráció (lumbális gerincszakasz).
13. Teniszkönyök.
14. Golfkönyök.
15. Váll szalagsérülései (ACL).
16. ROK sérülés (rotátor köpeny).


A cikk Szutter Bettina sportrehabilitációs tréner együttműködésével készült.


TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: