MIT KELL TUDNI A 2-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZRŐL?

November 14-én van a cukorbetegek világnapja. Mi a PRÉMIUM Egészségpénztárnál az egész hónapot arra szánjuk, hogy minden lehetséges információt átadjunk olvasóinknak a cukorbetegséggel kapcsolatban. Novemberi cikksorozatunk második része a 2-es típusú diabetes mellitusról szól.

HOGYAN ALAKUL KI?

Azt már tudjuk, hogy az 1-es típusú cukorbetegség során a test immunrendszere a szervezet saját sejtjeit, egészen pontosan a hasnyálmirigy béta sejtjeit ellenanyagként ismeri fel és immunválaszt indít ellenük, autoantitesteket termel. A 2-es típusú cukorbetegség során ezek a hasnyálmirigyben található béta sejtek képesek az inzulin nevű hormon kitermelésére, de nem képesek hasznosítani, mivel a sejtek érzéketlenek vele szemben. Ezt az érzéketlenséget nevezi a szaknyelv inzulinrezisztenciának. A betegség akkor jelenik meg, amikor a szervezet már nem képes arra, hogy a vércukorszint szinten tartása érdekében folyamatosan több inzulint állítson elő.

MIK A KIALAKULÁS OKAI?

A 2-es típusú diabetes kialakulásában több tényező is szerepet játszik. Míg az 1-es típusú cukorbetegség egyik legkézenfekvőbb tünete a fogyás, a 2-es típusú általában az elhízás miatt alakul ki. A jelentős súlynövekedés mellett a genetikai hajlam és magas vérnyomás is sokat nyom a latban.

MILYEN SZÖVŐDMÉNYEI LEHETNEK?

A cukorbetegség kezelésében számtalan terápiás lehetőség létezik például orális antidiabetikumok formájában. Ezek alkalmazásakor mindig figyelembe kell venni a társbetegségeket illetve a májfunkciót, vesefunkciót is. Ami a szövődményeket illeti, hosszú távon számos betegség kialakulhat: bőrbetegségek, látásromlás, szív- és érrendszeri problémák, idegrendszeri elváltozások, vesegondok, de még a csontritkulás is benne van a pakliban.

A 2-es típusú diabetes mellitus főleg felnőtteknél jelentkezik, de jó hír, hogy megelőzhető. A legfontosabb, hogy figyeljünk oda az étkezésre, kerüljük a túlsúlyt, sportoljunk rendszeresen, és preferáljuk az úgynevezett mediterrán étkezést! A betegség a vércukorszint folyamatos ellenőrzésével és az arra történő odafigyeléssel jól kezelhető.


A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont belgyógyász-diabetológus szakorvosának - Dr. Vura Tünde - együttműködésével készült. 

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: