A GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG NINCS KORHOZ KÖTVE

A gluténérzékenység a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése. Lényege, hogy a gluténnel találkozva a szervezet ellenanyagot termel, ami aztán a vékonybél nyálkahártyáját károsítva felszívódási zavarhoz, majd ennek következtében hiányállapotokhoz vezethet.

Ahhoz, hogy jobban megértsük a folyamatot, egy kicsit jobban meg kell ismernünk magát a glutént! Ez az anyag egy olyan fehérje, ami bizonyos gabonafélékben - elsősorban a búzában - található meg. Aki gluténérzékeny, annak a teste nem tudja feldolgozni a búzában, rozsban és árpában található fehérjét, a glutént. Az ennek következményeként beinduló autoimmun folyamat során a gabonafehérje kölcsönhatásba lép a vékonybél nyálkahártyával, majd a glutént idegen anyagként azonosítva a szervezet ellenanyagot kezd el termelni a saját szövetei ellen.

BÁRKI BÁRMIKOR MEGBETEGEDHET

Az a rossz hírünk, hogy a glutén- vagy lisztérzékenység nincs korhoz kötve. Ami egyúttal azt is jelenti, hogy bármikor jelentkezhet, ráadásul igen változatos tünetekkel.

Aki szerencsés, annak enyhébbek a tünetei, ami egyfelől jó, mert nem szenved annyira tőlük, másfelől viszont rossz, mert ezekben az esetekben elég nehéz a betegséget diagnosztizálni. Ilyenkor a legtöbb páciens igen hosszú utat jár be, míg végre sor kerül a lisztérzékenység megállapítására.

MIKOR GONDOLJUNK CÖLIÁKIÁRA?

A köztudatban csak gluténérzékenységként emlegetett betegség valójában nem mindig az, aminek látszik. A klasszikus értelemben vett lisztérzékenység - vagy cöliákia -, a búzaallergia és a gluténérzékenység hasonló tüneteket okoz, de a betegségek háttere különböző. Régebb óta fennálló hasmenés, puffadás, étvágytalanság, fogyás esetén például érdemes cöliákiára is kivizsgáltatni magunkat. Vashiány, vérszegénység, hajhullás, töredezett köröm, izomgyengeség, csontritkulás, menstruációs zavarok, visszatérő vetélések, pikkelysömör és egyéb bőrgyógyászati eltérések esetén is felmerülhet a háttérben a betegség gyanúja.

A cöliákia - vagy gluténszenzitív enteropathia - egy örökletes autoimmun betegség. Mit jelent ez a gyakorlatban?  A cöliákia alatt a bélbolyhok fokozatosan pusztulni kezdenek, ellaposodnak, ezáltal csökken a felszívódási felület, így az értékes tápanyagokból, vitaminokból, ásványi anyagokból egyre kevesebb fog tudni felszívódni, melynek köszönhetően hiánytünetek alakulnak ki.

Mivel a cöliákia öröklődő betegség is, így, ha egy családban akár csak egyvalakinél is előfordul, akkor érdemes az egész családot leszűrni, mert nagy valószínűséggel másnál is igazolódni fog. Mit érdemes még tudni róla? Gyakran társulhat más autoimmun betegségekkel is, ezért, ha valóban cöliákiánk van, akkor érdemes megnézetni a pajzsmirigyünket, emellett a cukorfeldolgozó képességünk is alarmírozó tünet lehet.

DIAGNOSZTIZÁLÁSI METÓDUSOK

Ha az ember lisztérzékeny, a legegyszerűbb megoldás, hogy egészen egyszerűen kihagyja a glutént az étrendjéből, ezután a kellemetlen tünetek drámai javulást mutatnak majd. A másik módszer a betegség igazolására a szerológiai vizsgálat, melynek során a glutén egyik alkotórészével szemben kialakult ellenanyagot tudják kimutatni. Itt fontos megjegyezni, hogy ha a beteg a laborvizsgálat előtt már hosszabb ideje nem fogyasztott glutént, álnegatív eredményt kaphatunk! Éppen ezért mindenképpen érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy a vizsgálat előtt pár héttel - még ha kevés mennyiségben is, de – mindenképpen fogyasszon glutént. A harmadik diagnosztikus módszer a gluténérzékenység azonosítására a vékonybél biopszia, amit gyomortükrözés során végeznek el. A betegség fennállása esetén a vékonybél bolyhok sorvadását, illetve a hámsejtekben kóros immunsejtek felszaporodását lehet kimutatni.

Bizonyos esetekben sem a szövettani diagnózis, sem az ellenanyag vizsgálat nem támasztja alá a cöliákiát, azonban, ha a beteg kihagyja az étrendből a glutént, mégis javulnak a panaszai. Ilyenkor beszélünk nem cöliákiás glutén szenzitivitásról (NCGS).

MIT TEHETÜNK, HA IGAZOLÓDIK A BETEGSÉG?

Gyógyszeres kezelés egyelőre nem létezik. Az egyetlen megoldás a glutén kiiktatása az étrendből. Egy életre. Így lehetőséget adunk a bélfalnak a teljes regenerálódásra, és a panaszaink is teljesen megszűnnek majd. Glutént nem csak a búzaliszt, hanem a rozs, árpa, durumbúza, tönkölybúza, illetve az ezekből készült készítmények, adalékanyagok is tartalmaznak, így ezek fogyasztása is kerülendő.


A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont gasztroenterológus szakorvosának, Dr. Bíró Gizellának az  együttműködésével jött létre.