Tények és tévhitek a gyermekkori sérülésekkel kapcsolatban: Csuklótörés — kell vagy nem kell gipsz?


A gyermekkorban kifejezetten gyakori végtagsérülésekkel, csonttörésekkel kapcsolatban mindenkinek van véleménye, de nem mindenkié fedi a valóságot. Ki tudja például, hogy kell, vagy nem kell gipsz csuklótörés esetén? Vagy hogy mi a helyzet a kulcscsonttöréssel? Dr. Petrovics András gyermeksebész egészen biztosan!

#1

TÉVHIT: A bokaficam és a bokarándulás ugyanaz a sérülés.


TÉNY

A köznyelvben gyakran összemosódik a bokaficam és a bokarándulás fogalma, de valójában két teljesen különböző dologról van szó.

MAGYARÁZAT

Bokarándulás esetén legtöbbször a külboka szalagjai érintettek. Gyakori sérülésről van szó, amelynek típusos tünetei a duzzanat, fájdalom, sántítás, esetleg járásképtelenség. A bokaficam ugyanakkor egy nagyon súlyos és egészen ritka sérülés, melynek során a bokaízületet alkotó csontok jelentősen eltávolodnak egymástól. Ez pedig a bokaszalagok szakadásával, valamint az ízület jelentős deformitásával is járhat.

#2

TÉVHIT: Csuklótörés esetén nem kell gipsz, elég a csuklórögzítő is.

TÉNY

A csuklótörést legtöbbször gipszben kell kezelni.

MAGYARÁZAT

A több hetes gipszrögzítés későbbi szakaszában a csuklórögzítő a gipsz alternatívája lehet, de inkább csak stabil törés esetén. Ebben mindig a kezelőorvos dönt.

#3

TÉVHIT: Az elmozdult kulcscsontot meg kell operálni.

TÉNY

A kulcscsonttörést csak ritkán kell műtétileg kezelni, konzervatív kezelést alkalmazva is nagyon jól gyógyul.

MAGYARÁZAT

A kulcscsont az egyik legjobban gyógyuló csont, különösen kisgyermekkorban. Komolyabb elmozdulás is jól kezelhető kulcscsont rögzítő ortézis segítségével. Műtéti ellátásra csak kamasz kortól és jelentős elmozdulás esetén lehet szükség.


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?A cikk Dr. Petrovics András gyermeksebész együttműködésével készült.