A BÁRÁNYHIMLŐ TELJESEN ÁRTALMATLAN BETEGSÉG?

A gyermekkori bőrbetegségekkel kapcsolatban mindenkinek van véleménye, és persze mindig mindenki jobban tudja a másiknál, mit kellene csinálni, ha a gyerek ekcémás, vagy esetleg bárányhimlője van. Milyen tévhitek övezik a gyermekkori bőrbetegségeket? Figyeljenek csak!

TÉVHIT: A bárányhimlő egy teljesen ártalmatlan gyermekkori betegség.


TÉNY

A bárányhimlő gyermekkorban ritkán jár komolyabb szövõdménnyel, de a többi korosztály nem ilyen szerencsés. A felnőttek, a várandós nők vagy az idősebbek számára például sokszor súlyos is lehet a betegség lefolyása. Kevesen tudják, hogy a bárányhimlőnek nagyon komoly szövődményei lehetnek és egyes esetekben akár halállal is végződhet.

MAGYARÁZAT

Körülbelül minden huszadik bárányhimlős gyereknek lesz fülgyulladása a betegséget követően. Ritkán tüdőgyulladás vagy agyhártyagyulladás (encephalitis) is előfordulhat. Rendkívül ritka szövődménynek számít a szívizomgyulladás, a glomerulonephritis (vesegyulladás), a vakbélgyulladás, a hepatitis (májgyulladás), a hasnyálmirigy-gyulladás, a Henoch-Schönlein purpura (a vesét befolyásoló állapot), az orchitis (herék gyulladása), az ízületi gyulladás és a szem egyes részeinek gyulladása is.

TÉVHIT: A szemölcsök nem nőnek vissza, ha korábban leszedettük őket.

TÉNY

De igen, a szemölcsök visszanőhetnek.

MAGYARÁZAT

A szemölcsök bőr-bőr, bőr-nyálkahártya vagy nyálkahártya-nyálkahártya érintkezés útján terjednek, az emberi papillomavírus (HPV) okozza őket. A HPV vírus képes az újraaktiválódásra, ami azt is jelenti, hogy ezekben az esetekben a szemölcsök is újra megjelennek majd.

TÉVHIT: Az ekcéma gyógyítható.

TÉNY

Az ekcéma hosszan tartó, krónikus állapot. Jelenleg nincs olyan kezelés, amelynek köszönhetően végleg elmúlna.

MAGYARÁZAT

Az ekcéma kordában tartásának egyetlen módja a helyes bőrápolás. Ha odafigyelünk arra, hogy csak és kizárólag szappanmentes termékeket használjunk, valamint nagy hangsúlyt fektetünk a hidratálásra, bőrünk állapota nem rosszabbodik majd, sőt, tünetmentessé válhat.

TÉVHIT: Az ember csak egyszer lehet bárányhimlős.

TÉNY

A vírussal történő találkozás után előfordulhat, hogy valakinek nem termelődik elegendő mennyiségű ellenanyag a szervezetében. Akinél ez a helyzet, azt újra megbetegítheti a vírus.

MAGYARÁZAT

Amikor megfertőzódünk a bárányhimlővel (varicella), a szervezet úgynevezett immunoglobulinokat (antitesteket) kezd el termelni. Ezek az antitestek akkor aktiválódnak újra, ha ismét találkoznak a betegséget okozó vírussal. A bárányhimlő elleni védőoltás Magyarországon 2019 szeptemberétől kötelező. Az ingyenesen megkapható vakcinát 13-16 hónapos korban kell beadatni.