MIKOR MENJÜNK REUMATOLÓGUSHOZ?

Minden tagom fáj. Ezt a kifejezést elég sokszor használjuk a hétköznapokban. Ha a fájdalmakat nem előzte meg semmiféle sérülés, akkor nagy valószínűséggel a reumatológia felé kell vennünk az irányt. Mert mit is csinál egy reumatológus? Az emberi csontváz- és izomrendszer gyulladásos-, valamint degeneratív betegségeinek diagnosztikájával és azok konzervatív, nem műtéti kezelésével foglalkozik.

Milyen panaszokkal érdemes tehát reumatológushoz fordulni? Például a gerinc és az ízületek nem sérülésből származó fájdalma esetén. Reumatológusra van szükségünk akkor is, ha izomfájdalmaink vannak, vagy ízületi gyulladásra gyanakodunk, mert az ízület nyomásérzékeny és duzzadt, emellé pedig még fáj is. Ne felejtsük ki a sorból a csontritkulásos eseteket sem, mert ilyenkor is őt kell választanunk.

MILYEN EGY REUMATOLÓGIAI VIZSGÁLAT?

A reumatológiai vizsgálat már a rendelőbe való belépéskor elkezdődik, hiszen a szakavatott szemek számára a páciens első pár lépése is sokatmondó lehet. Hogyan jár, melyik oldalára helyezi a testsúlyt és még sorolhatnánk. A test nagyon beszédes, csak érteni kell a nyelvén.
A vizsgálat elején a szakorvos rákérdez a beteg aktuális panaszára: a fájdalom jellegére, idejére és gyakoriságára. A következő lépés egy általános fizikális vizsgálat: az érintett ízület vagy testrész megtekintése, a mozgástartomány vizsgálata, az izomerő és a reflexek ellenőrzése, valamint a fájdalom helyének lokalizálása.

A vizsgálat egyik célja, hogy a szakorvos eldöntse: mozgásszervi eredetűek a panaszok vagy más ok áll a háttérben. A fájdalom lehet hirtelen (akut) jelentkező vagy elhúzódó (krónikus) jellegű.

Fontos elkülöníteni a fájdalom jellegét is, hiszen a mechanikus (degeneratív eltérés) vagy a gyulladásos jellegű megbetegedés nem ugyanazt jelenti, ezért a kezelése is más. A diagnózis felállításában a reumatológust laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok is segítik.


MELYEK A LEGGYAKORIBB REUMATOLÓGIAI PROBLÉMÁK?


A legtöbbször előforduló betegségcsoportok:
#1 A gerinc és az ízületek kopásos elváltozásai.
#2 Egy vagy több ízület gyulladása.
#3 A mozgásszervek lágyrészeinek eltérései: izom-, ín-, ínhüvely-, nyáktömlő gyulladás és fájdalom.
#4 Autoimmun eredetű gyulladással járó betegségek. Például: rheumatoid arthritis, gyulladásos gerincbetegségek, pikkelysömörhöz társuló ízületi gyulladás, gyulladásos bélbetegségekhez társuló ízületi gyulladás.
#5 Csontritkulás.


A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont reumatológus szakorvosának, Dr. Mangel Zsoltnak az  együttműködésével jött létre.


TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN:

A hát és a gerincfájás sok esetben megelőzhető

Tények és tévhitek: kevés mozgás is számít?

Mikor fájhat a csukló és a könyök?