AZ ÁLLANDÓ SZÉKELÉSI INGERT KI KELL VIZSGÁLNI

Sokszor a semmiből jön, látszólag minden előzmény nélkül. Amikor megjelenik az érzés, először általában megpróbáljuk elhessegetni. Ami persze nem működik. A székelési inger érzése velünk marad. Mit tehetünk?

A székelési ingert a végbél izgalma okozza.

SZÉKELNI VAGY NEM SZÉKELNI, EZ ITT A KÉRDÉS

Hogyan érzékeljük azt, hogy székelnünk kell? Amikor széklet kerül a végbélbe, ennek hatására a záróizmok szétfeszülnek ez a feszülés pedig székelési ingert okoz. Ez az egyik variáció. Emellett a végbél nyálkahártyája és bőr határán lévő érzékelők (receptorok) különböző helyi ingerek hatására ingerületbe jönnek, és bizony ez is székelési ingerrel jár. A kétféle érzékelésnek és a záróizmok mozgásának következményeként nagy eséllyel meg tudjuk azt is becsülni, hogy  szél, folyékony vagy kemény széklet érkezéséről van szó.

Ha a záróizmok begörcsölnek, olyan, mintha folyamatosan egyfajta túlfeszültségi állapotba kerülnének. Így amikor a végbél bőrében lévő érzékelőket (a székleten kívül) egyéb inger éri, akkor azt érezzük, hogy még végtermék hiányában is az a legbiztosabb, ha toilett közelében táborozunk le. Ez az állapot egyébként a leggyakrabban a végbél gyulladása, vagy fertőzése miatti irritáció következtében jön létre. Kialakulhat egy ilyen szituáció akkor is, ha az elégtelen ürítés következtében a nem távozó székletrög nyomja a kijáratot, de aranyér, végbélrepedés, jó-, vagy rosszindulatú növedékek és epebetegség is szóba jöhetnek. A számunkra nem megfelelő táplálék bevitele miatt gyakran előfordul, hogy a normálisnak mondott széklet vagy bélváladék is folyamatos székelési ingert okoz.

Ha a kiváltó tényezők - a záróizom túlfeszülése vagy az irritáció oka - megszűnnek, akkor az állandó székelési inger is elmúlik. Sajnos sokszor előfordul, hogy a végbél kóros folyamatai egymásra hatva fokozzák ezt az állapotot.

MI A MEGOLDÁS?

A szakorvos otthoni, rövid távú megoldásnak a recept nélkül is kapható, a nyálkahártya gyulladását csökkentő aranyér kupokon (például Reparon) kívül a korábban tapasztalt puffadást okozó, akár hasmenéssel is járó ételek kerülését javasolja. Érdemes lehet próbaképpen a gabonafélék, tej, cukor elhagyásával kezdeni, majd 6-8 hetet követően a panaszok megjelenését figyelve ezeket egyenként visszatáplálni. A stressz nagyban befolyásolja mind az emésztésünket, mind a záróizomfeszülését, mind ezek érzékelését, így állandó székelési inger esetén érdemes lehet a stresszreakciónk rendezésére is odafigyelnünk.

Ha a székelési inger székelés után sem múlik el, visszatér, vagy hosszabb ideig, akár több napon keresztül is érezzük, akkor mindenképpen keressünk fel egy proktológust. A szakorvos ugyanis amellett, hogy kizárja a rosszindulatú betegséget, az állandó székelési inger mögött álló probléma kivizsgálását, kezelését is el tudja kezdeni. Mivel az állandó székelési inger hátterében sokféle betegség is megbújhat, ezért a kezelést ezeknek megfelelően, egyénileg kell kiválasztani.


A cikk Dr. Bánfalvi Péter proktológus szakorvosnak az együttműködésével jött létre.


TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: