A TÚLLÁTÁS MESTERSÉGESEN IS LÉTREHOZHATÓ

A túllátás vagy távollátás egy olyan látáshiba, amelynek során sem távolra, sem közelre nem látunk élesen.. Mit játszódik le pontosan ilyenkor a szemünkben? Mivel jár az, ha valaki túllátó?

A távollátás (hyperopia, hypermetropia) egy fénytörési hiba. Ilyenkor a szem törőközegein áthaladó fénysugarak az éleslátás helye helyett az ideghártya (retina) mögött találkoznak.

A TÁVOLLÁTÓ SZEM KISEBB AZ ÁTLAGOSNÁL

A túllátó szem sokszor kisebb, mint egy átlagos szem. Miért? Mert  a szemtengely rövidebb a normálisnál, és a törőereje kisebb, így a retina mögé fókuszálja a közeli tárgyak képét.

Egy egészséges szem felépítéséből adódóan élesen lát. Amíg a hypermetropia enyhe, addig a szemünk könnyedén megoldja az éleslátás problémáját azzal, hogy domborítja a szemlencsét, növeli a törőerejét. Amikor azonban közelre akar élesen látni, a szemlencse már nem képes olyan mértékben domborúvá válni, amennyire szükséges.

A HOMÁLYOS LÁTÁS NEM ÖNÁLLÓ TÜNET

A túllátásnak számos tünete van. A legtípusosabbak egyike a homályos látás, de a páciensek gyakran panaszkodnak szemfáradtságra, fejfájásra és szemfájásra is. Az átlag populációt tekintve ma minden ötödik húsz év körüli fiatalnak vannak ilyen tünetei. A távollátást szemüveggel, kontaktlencsével (16 éves kor után), szemfelszíni lézerrel (18 éves kor után) és tiszta lencsecserével oldják meg.

A NEGYVEN A VÍZVÁLASZTÓ

Születéskor majdnem minden újszülött enyhén túllátó, de ez a kor előrehaladtával illetve a szem növekedésével a legtöbb gyereknél megszűnik. Hosszan tartó hyperopia esetén a túllátó szemnél akkomodatív kancsalság alakulhat ki, ami általában 2, 2 és fél éves korban kezdődik, és szemüveggel szerencsére remekül korrigálható.

Az időskori távollátás a lencse rugalmasságának, alkalmazkodó képességének csökkenésével jár. Ez általában a negyvenes korosztályt érinti, és körülbelül 60-65 éves korig tart, mire a folyamat befejeződik. Ez azt is jelenti, hogy míg negyven évesen lehet, hogy csak olvasószemüveg kell az embernek, addig az idősebb 60 év fölötti korosztálynak már a távolra látáshoz is segédeszközre, szemüvegre lesz szüksége.

A HYPEROPA MŰTÉTILEG IS LÉTREHOZHATÓ

Ugyanez a fenti helyzet áll fenn a szürkehályogműtét után is. A szürkehályog eltávolítása során ugyanis úgynevezett lencsehíjasság alakul ki, ami tulajdonképpen egy műtétileg létrehozott hypermetropia. Ennek a helyzetnek a feloldására műlencsét szoktak beültetni, mert ha nem teszik, akkor az így kialakult távollátás állandó marad. Csak a viszonyítás végett ez egy előtte jól látó, szemüveget nem viselő embernél körülbelül +10 dioprtiás szemüveg hordását jelentené.

Kevesen tudják, de a túllátás tüneteinek figyelmen kívül hagyásával kancsalság is kialakulhat, ami tompalátást okoz. Figyeljünk tehát oda a tünetekre! Ha a szem gyors elfáradását, homályos látást, fejfájást, szemfájdalmat tapasztalunk, akkor mindenképpen menjünk el egy szemészorvoshoz!


A cikk a Dr. Meisel Judit szemész szakorvos együttműködésével készült.