Gyakori egészségügyi kérdések, sokakat foglalkoztató, érintő betegségek, tények és tévhitek megközelítésében orvosszakértőink segítségével a Prémium Egészségrovatában!

A szürkehályogműtét kevesebb, mint félóráig tart

Sokszor megesik, hogy az egyébként is szemüveges betegek további látásromlással keresik fel az optikust. Az első gondolatuk általában az, hogy mivel romlott a szemük, a jelenleg is használt szemüvegük valószínűleg már nem elég jó. Amikor az újjal sem látnak jól, elmennek a szemészetre, ahol a szemorvos elmondja nekik, hogy a betegségük szemüveggel sajnos nem korrigálható. A diagnózis: szürkehályog.

tovább a cikkre

A zöldhályog vakságot okozhat

Minden betegség esetében nagyon fontos az időzítés. Ha baj van, derüljön ki hamar, mert így minél hamarabb elkezdhető a kezelés. Nincs ez másképp a zöldhályoggal, vagyis a glaukómával sem. Mivel ennél a szembetegségnél a már kialakult látáskárosodás nem fordítható vissza, ezért a diagnózis korai felállításával akár a látásunkat is megmenthetik az orvosok.

tovább a cikkre

A túllátás mesterségesen is létrehozható

A túllátás vagy távollátás egy olyan látáshiba, amelynek során nem a közeli, hanem a távoli tárgyakat látjuk élesnek. Mit játszódik le pontosan ilyenkor a szemünkben? Mivel jár az, ha valaki túllátó?

tovább a cikkre

A rövidlátás jól kezelhető

A rövidlátó emberek egy fénytörési hiba miatt a távoli tárgyakat elmosódottan, a közelieket viszont élesen látják. Mi okozza ezt a problémát?

tovább a cikkre

Szembetegségek - Tények és tévhitek

Ki tudja, hogy mi a különbség a zöldhályog és a szürkehályog között? A lézeres szemműtét idősebb korban már tényleg nem opció? Nézzük meg, mi az igazság!

tovább a cikkre