Gyakori egészségügyi kérdések, sokakat foglalkoztató, érintő betegségek, tények és tévhitek megközelítésében orvosszakértőink segítségével a Prémium Egészségrovatában!

AMIKOR MÁJBETEGSÉG A DIAGNÓZIS

Ha valaki májbeteg, nagyon sokáig általában fogalma sincs róla, a májbetegségek többsége ugyanis sokáig tünetmentes maradhat. Ha pedig nem fáj, nem megyünk orvoshoz. Amikor végre valamilyen apropóból mégis részt veszünk egy vérvételen, akkor a májfunkciós laborértékek emelkedése árulkodhat arról, hogy valami nincs rendben. Dr. Pusztay Gitta Margittal, a Swiss Clinic hepatológusával a máj és az epeutak betegségeivel foglalkozó szakterületről, a hepatológiáról beszélgettünk.

tovább a cikkre

A hallássérülés beilleszkedési problémákat okozhat

A hallássérülés gyűjtőfogalom. Minden nagyothalló, siket és cochleáris implantátumot viselő hallásssérült személynek minősül. Maga a hallássérülés nem jelenti azt, hogy ezek az emberek ne tudnának megbirkózni bármilyen helyzettel, amit az élet hoz! Szimplán csak arról van szó, hogy a rendelkezésükre álló eszközöket talán egy kicsit kreatívabban kell felhasználniuk a boldoguláshoz.

tovább a cikkre

A szem időskori megbetegedései

Vannak olyan szembetegségek, amelyek főként az idősebb korú embereket érintik. Gyerekként többször hallhattunk nagyszüleinktől, hogy ők már nem látnak olyan jól, mint mi. Akár azt is többször észrevehettük, hogy olvasáshoz vagy filmnézéshez szemüveget vesznek föl. Vajon milyen ezüstkori szembetegségekkel küzdhettek?

tovább a cikkre

A PARKINSON-KÓR OKA AZ AGYSEJTEK PUSZTULÁSA

A Parkinson-kór az agy dopamin-termelő sejtjeinek elhalása következtében kialakuló progresszív betegség, melynek elsődleges tünetei a mozgászavarok. Honnan ismerhető fel? Milyen tünetekkel jár még? Milyen korban kezdődik? Mire figyeljünk oda? Dr. Amrein Ilona a Swiss Prémium Egészségközpont neurológusaként minden, az olvasóinkat érdeklő részletre kitér.

tovább a cikkre

NYERŐ PÁROS: A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA ÉS AZ ORVOS

Az IEEE Transactions on Medical Imaging című kiadványban közzétett új eredmények szerint a mesterséges intelligenciával való együttműködés több emlőrák felismerésében is jelentős segítséget nyújthat a radiológusnak.

tovább a cikkre