Gyakori egészségügyi kérdések, sokakat foglalkoztató, érintő betegségek, tények és tévhitek megközelítésében orvosszakértőink segítségével a Prémium Egészségrovatában!

KÓRHÁZI KEZELÉS GYEREKEKNÉL: KRÍZIS ÉS KONTROLLVESZTÉS

A kórházi kezelés és a kórházban töltött idő mind a gyermekek, mind a szülők és hozzátartozók számára jelentős fizikai és érzelmi megterhelést jelent. Ezekben a helyzetekben fontos, hogy szülőként a számukra megfelelő módon tudjunk a gyermekek mellett állni: meg tudjuk teremteni érzelmi biztonságukat, meg tudjuk nyugtatni őket, vagy el tudjuk terelni figyelmüket. Korzenszky Klárával, a Bethesda Gyermekkórház klinikai szakpszichológusával a kontrollvesztés kríziséről beszélgettünk.

tovább a cikkre

KÉNYSZERES GONDOLATOK ÉS KÉNYSZERES CSELEKVÉSEK CSAPDÁJÁBAN

Ki tudja, mi az az kényszerbetegség? A szakirodalom által csak rögeszmés–kényszeres (obszesszív-kompulzív) betegségnek nevezett tünetegyüttes gyermek- és felnőttkorban egyaránt előforduló, krónikus, többnyire hullámzó lefolyást mutató neuropszichiátriai kórkép. A Bethesda Gyermekkórház klinikai szakpszichológusa és neuropszichológusa, Szegleti Gabriella a gyermekkori OCD-ről beszélt a premiumegeszseg.hu-nak.

tovább a cikkre

A depresszió népbetegség

A depresszió a leggyakoribb lelki betegség. Számos oka lehet, de az egyik legjelentősebbet a genetikában kell keresnünk: nagyobb az esély a megbetegedésre, ha a családban volt már valaki depressziós. Emellett azonban különböző környezeti és pszichológiai tényezők együttes jelenléte is okozhat depressziós tüneteket.

tovább a cikkre

A BIPOLÁRIS ZAVAR GYÓGYÍTHATATLAN, DE KEZELHETŐ

Az egészséges átlagemberek által időnként tapasztalható feldobott jókedvvel és levert hangulattal szemben az, aki bipoláris zavarban szenved, nagyon szélsőségesen éli meg ezeket az érzelmeket: olyan hangulatingadozásai vannak, amelyek hosszan, akár hónapokig is jelen lehetnek a beteg életében.

tovább a cikkre

A skizofrénia főleg az agy kognitív funkcióit támadja

A skizofrénia világszerte több, mint húsz millió embert érint. Ez a kóros mentális állapot leggyakrabban fiatal felnőttkorban jelentkezik, a betegségre a mentális folyamatok összeomlása mellett a gondolatok, érzések és cselekedetek közötti összhang felbomlása, valamint a rossz érzelmi alkalmazkodás, érzékcsalódások és téveszmék jellemzőek.

tovább a cikkre