Gyakori egészségügyi kérdések, sokakat foglalkoztató, érintő betegségek, tények és tévhitek megközelítésében orvosszakértőink segítségével a Prémium Egészségrovatában!

A diagnózis: reflux

Magyarországon a lakosság csaknem felénél fordulnak elő refluxos panaszok. Ha a tünetek gyakran ismétlődnek vagy hosszabb ideje fennállnak, érdemes komolyan venni őket!

tovább a cikkre

Mi az összefüggés a csokoládéfogyasztás és a reflux között?

Maga a reflux szó visszaáramlást jelent. Ahhoz azonban, hogy megértsük a folyamatot, nem árt felfrissíteni az anatómia tudásunkat!

tovább a cikkre

A vastagbélrák minde évben egyre több áldozatot követel

Világszerte, de főleg a gazdaságilag fejlettebb országokban folyamatosan emelkedik a vastag- és végbéldaganatos esetek száma.

tovább a cikkre

A vastagbélrákra való hajlam öröklődhet

Március a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja. A vastagbélrák hazánkban a második leggyakrabban előforduló daganatféleség, évente nagyjából nyolcezer új beteggel bővül azoknak a köre, akik ebben a kórban szenvednek.

tovább a cikkre

A gluténérzékenység nincs korhoz közve

A gluténérzékenység a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése.

tovább a cikkre

Laktózintoleranciával is fogyaszthatunk tejtermékeket

Az ételallergia során fellépő, sokszor életveszélyes tünetekért az immunrendszer túl heves válasza a felelős, amit az ételben levő allergén vált ki, míg az ételintoleranciáért maga az emésztőrendszer a felelős. A két dolog teljesen mást jelent.

tovább a cikkre

A gyulladásos bélbetegségek általában fiatalabb korban jelentkeznek

Azt már szerencsére sokan tudják, hogy beleink egészségének megőrzése érdekében érdemes sok rostot, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, de azt talán kevesebben, hogy miért. Hogyan segít a rendszeres gyümölcsfogyasztás például a vastagbél egészségesen tartásában? Milyen következményekkel jár, ha nem figyelünk oda az étkezésünkre?

tovább a cikkre

Mik a vékonybél leggyakoribb betegségei?

Számtalan ok vezethet a bélbetegségek kialakulásához. A beleink amellett, hogy sok tekintetben nagyon ellenállóak, nem mindig működnek megfelelően.

tovább a cikkre

Hogyan teszik jobbá az életünket a baktérumok?

Ahhoz, hogy kicsit jobban képbe kerüljünk azzal kapcsolatban, hogy mi zajlik az étel szájon keresztüli bevitele, majd a végtermék távozása között a szervezetünkben, nem árt, ha egy kicsit jobban ismerjük a testünket, különös tekintettel az emésztőrendszerünkre.

tovább a cikkre

Mikor menjünk gasztroenterológushoz?

Gasztroenterológushoz általában akkor megyünk, ha valami nincs rendben az emésztésünkkel, vagy ha például sokszor fáj a hasunk, de nem tudjuk pontosan lokalizálni és az okokkal sem vagyunk tisztában.

tovább a cikkre

AZ ÉTELALLERGIA TÜNETEI NEM SPECIFIKUSAK

Az ételallergiák hátterében a szervezet kóros immunreakciója áll. Ezt a reakciót általában a táplálék fehérjekomponense váltja ki, és ez a folyamat a táplálék ismételt fogyasztásával reprodukálható. A tünetek gyakran nagyon általánosak, nem specifikusak, ezért könnyen összetéveszthetők. A betegség különböző aspektusairól a Bethesda Gyermekkórház II. belgyógyászati osztályvezető főorvosa és a gasztroenterológiai ambulancia vezetője, Dr. Czelecz Judit beszélt nekünk.

tovább a cikkre