Gyakori egészségügyi kérdések, sokakat foglalkoztató, érintő betegségek, tények és tévhitek megközelítésében orvosszakértőink segítségével a Prémium Egészségrovatában!

A dialízis nem pótolja a veseműködést, de megpróbálja

2017-ben csaknem 700 millió ember élt krónikus veseelégtelenséggel és ez a szám évről-évre növekszik. Ennek a páros szervnek, a vesének a működését több dolog is károsíthatja, a magasvérnyomásbetegség, a cukorbetegség, a dohányzás, a magas koleszterinszint mind-mind olyan tényezők, amelyek veseproblémákat okozhatnak.

tovább a cikkre

Halál a májra? Zsírmájat nem csak alkohol okozhat.

Talán nem árulunk el meglepetést azzal, hogy szervezetünk egyik legfontosabb anyagcsereközpontját, a májat számos olyan kórállapot fenyegeti, aminek jelentős része egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne.

tovább a cikkre

Mi mindenért felel a máj?

A máj az anyagcsere egyik legfontosabb központja. Számos, szervezetünk számára fontos építőelem termelésében vesz részt, a vese mellett a másik fő kiválasztószervünk.

tovább a cikkre

A policisztás vesebetegséget egy rossz gén okozza

A vesebetegségek döntő többsége a magasvérnyomásbetegséghez, a cukorbetegséghez, az elhízáshoz, vagy a gyógyszerszedéshez kapcsolódik. Azokban a ritka esetekben, amikor a vesegondok nem a felsoroltakhoz kapcsolódnak, általában a genetikai állomány működésében kell keresni a hibát.

tovább a cikkre

A vesebetegségek jelentős része azért veszélyes, mert tünetmentes

Deréktáji fájdalmak esetén felmerül a kérdés, hogy vese vagy gerinc eredetű-e a probléma? Mozgásszervi eredet mellett szól, ha a fájdalom összefügg a mozgással, kisugárzik a lábak felé, vagy ha hasprés, köhögés hatására fokozódik. Valószínűleg vese eredetű, ha vizelési panasz kapcsolódik hozzá, a fájdalom görcsös jellegű, vagy ha ismerten veseköves páciensről van szó.

tovább a cikkre

Az epekövesség nem mindig fáj

Akik még emlékeznek a kémia órákon tanultakra, azok tudják, hogy ha az oldatok túl sok oldott anyagot vagy kevés oldószert tartalmaznak, túltelítetté válnak és a bennük levő oldott anyag kicsapódik. Nincs ez másként az epehólyagban levő epével sem: ha besűrűsödik, a benne levő anyagok kicsapódnak, ennek következményént alakulnak ki az epekövek.

tovább a cikkre

Az epének kiemelt szerepe van a kolszterinháztartás szabályozásában

Az epe segíti az emésztést, fontos szerepet játszik a testünkben található salakanyagok eltávolításában, valamint szabályozza a szervezetbe kerülő zsírok lebontását is. Hol található és miért annyira fontos?

tovább a cikkre

AMIKOR MÁJBETEGSÉG A DIAGNÓZIS

Ha valaki májbeteg, nagyon sokáig általában fogalma sincs róla, a májbetegségek többsége ugyanis sokáig tünetmentes maradhat. Ha pedig nem fáj, nem megyünk orvoshoz. Amikor végre valamilyen apropóból mégis részt veszünk egy vérvételen, akkor a májfunkciós laborértékek emelkedése árulkodhat arról, hogy valami nincs rendben. Dr. Pusztay Gitta Margittal, a Swiss Clinic hepatológusával a máj és az epeutak betegségeivel foglalkozó szakterületről, a hepatológiáról beszélgettünk.

tovább a cikkre

ISMERJÜK MEG AZ 1-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉGET!

Nem túlzás azt állítani, hogy szinte mindenkinek van cukorbeteg ismerőse. Hogy miért? Mert a diabétesszel küzdők száma ma Magyarországon eléri az egymillió főt. Gondolta volna például, hogy az 1-es típusú diabétesz akkor alakul ki, ha a test immunrendszere a saját sejtjeit ellenanyagként ismeri fel, és immunválaszt indít ellenük?

tovább a cikkre

MIT KELL TUDNI A 2-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZRŐL?

November 14-én van a cukorbetegek világnapja. Mi a PRÉMIUM Egészségpénztárnál az egész hónapot arra szánjuk, hogy minden lehetséges információt átadjunk olvasóinknak a cukorbetegséggel kapcsolatban. Novemberi cikksorozatunk második része a 2-es típusú diabetes mellitusról szól.

tovább a cikkre

UTAZÁS ELŐTTI VÉDŐOLTÁSOK

Az utazás szerelmesei valószínűleg abban a pillanatban elkezdték tervezni következő nagy túrájukat, amikor megérkezett a koronavírus elleni vakcina híre. Most, hogy az országok elkezdték felvértezni lakosaikat a COVID-19 oltással, mindannyian egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy az életünk visszakerüljön a normális, vagy legalábbis a normálishoz közeli kerékvágásba. Ami azt is jelenti, hogy belátható időn belül újra utazhatunk. Vannak azonban olyan országok, amelyek meglátogatásakor a koronavírus elleni oltáson kívül újabbakra lehet szükségünk.

tovább a cikkre

HOGYAN UTAZZUNK BIZTONSÁGOSAN?

Külföldi kalandozásaink során számos olyan helyzetbe kerülhetünk, aminek a vége az lesz, hogy napokig, vagy szélsőséges esetben hetekig, hónapokig nyomjuk az ágyat. Érdemes előre tudni, milyen tünetekre érdemes odafigyelni, és hogy hogyan tehetünk meg mindent annak érdekében, hogy elkerüljük ezeket.

tovább a cikkre

A VÉDŐOLTÁS AZ EMBERISÉG NAGY VÍVMÁNYA

Az immunrendszer feladata, hogy a szervezetünket érő fertőzésekre megfelelő választ adjon, vagyis felvegye a versenyt a kórokozókkal, és le is küzdje azokat. Egy egészséges immunrendszernek többféle eszköze is van ehhez. Dr. Zilahy Mónika, a Bethesda Gyermekkórház gyermekgyógyásza augusztusban az oltások világába vezet be bennünket. Cikksorozatunk első részéből kiderül, hogy mire jó a védőoltás, mi az a nyájimmunitás, vagy hogy milyen oltásokat érdemes felnőtt korban is beadatni magunknak.

tovább a cikkre

A TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG

Amikor egy nő áldott állapotba kerül, a hormonháztartása teljesen megváltozik. Ez a megváltozott hormonháztartás felelős a terhességi - gesztációs - cukorbaj megjelenésért. Az anyai cukorbetegség a magzat fejlődését is veszélyezteti, hatással van ugyanis az erekre, így a méhlepény ereire is. Előfordulhat, hogy a baba nem jut megfelelő mennyiségű táplálékhoz, de súlyos cukorbaj esetén a magzat fejlődése visszamaradhat.

tovább a cikkre