Gyakori egészségügyi kérdések, sokakat foglalkoztató, érintő betegségek, tények és tévhitek megközelítésében orvosszakértőink segítségével a Prémium Egészségrovatában!

A dialízis nem pótolja a veseműködést, de megpróbálja

2017-ben csaknem 700 millió ember élt krónikus veseelégtelenséggel és ez a szám évről-évre növekszik. Ennek a páros szervnek, a vesének a működését több dolog is károsíthatja, a magasvérnyomásbetegség, a cukorbetegség, a dohányzás, a magas koleszterinszint mind-mind olyan tényezők, amelyek veseproblémákat okozhatnak.

tovább a cikkre

Halál a májra? Zsírmájat nem csak alkohol okozhat.

Talán nem árulunk el meglepetést azzal, hogy szervezetünk egyik legfontosabb anyagcsereközpontját, a májat számos olyan kórállapot fenyegeti, aminek jelentős része egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne.

tovább a cikkre

Mi mindenért felel a máj?

A máj az anyagcsere egyik legfontosabb központja. Számos, szervezetünk számára fontos építőelem termelésében vesz részt, a vese mellett a másik fő kiválasztószervünk.

tovább a cikkre

A policisztás vesebetegséget egy rossz gén okozza

A vesebetegségek döntő többsége a magasvérnyomásbetegséghez, a cukorbetegséghez, az elhízáshoz, vagy a gyógyszerszedéshez kapcsolódik. Azokban a ritka esetekben, amikor a vesegondok nem a felsoroltakhoz kapcsolódnak, általában a genetikai állomány működésében kell keresni a hibát.

tovább a cikkre

A vesebetegségek jelentős része azért veszélyes, mert tünetmentes

Deréktáji fájdalmak esetén felmerül a kérdés, hogy vese vagy gerinc eredetű-e a probléma? Mozgásszervi eredet mellett szól, ha a fájdalom összefügg a mozgással, kisugárzik a lábak felé, vagy ha hasprés, köhögés hatására fokozódik. Valószínűleg vese eredetű, ha vizelési panasz kapcsolódik hozzá, a fájdalom görcsös jellegű, vagy ha ismerten veseköves páciensről van szó.

tovább a cikkre