A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE A BŐRÁPOLÁSBAN

A bőr az emberi szervezet legnagyobb kiterjedésű, a külvilággal közvetlenül érintkező szerve, emellett pedig számos összetett funkciót lát el: véd a külső behatások ellen, fontos szerepet játszik a fényvédelemben, a belső hőmérséklet szabályozásában, valamint az immunitásban is. A rendszertelen táplálkozás, a manapság divatos fogyókúrák, a túlzott vitaminfogyasztás, a kevés pihenés, a stressz, a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás mind-mind kihatnak a bőrünkre.  

Az emberi bőrt három réteg: a hám, a kollagén és elasztikus rostokban gazdag irha és a bőralja alkotja. A legkülső réteg a hámréteg, mely közvetlenül érintkezik környezetünkkel. Ez a réteg a hámsejtek megújulásának köszönhetően folyamatosan cserélődik.

A bőr érzékszervként a fájdalom, hő és a tapintás érzeteit közvetíti. Mivel közvetlenül együttműködik a szervezet egészével, a fentieken kívül számos feladat hárul még rá. Például a bőralja védi belső szerveinket és biztosítja a számukra szükséges energiatartalékot is.

TÁPLÁLKOZZON OKOSAN!

A bőr állapota jelzi a külvilág felé az ember belső egyensúlyát, táplálkozási szokásait vagy kóros szenvedélyeit, alkalmanként betegségeit. Épségét és szépségét az életmód, a táplálkozás, az anyagcsere folyamatok, a hormonrendszer, valamint a környezeti faktorok - időjárás, a levegő páratartalma, a légszennyeződés – is befolyásolják.

Az utóbbi évtizedekben egyre többet tudtunk a táplálkozásról, a tápanyagokról és nyomelemekről illetve azok felszívódásról. Tudjuk, hogy a bőr működéséhez is szükséges tápanyagok hiányát a felszívódási zavar mellett az is okozhatja, hogy az általunk elfogyasztott ételek ezeket nem, vagy csak csökkent mennyiségben tartalmazzák.

A szakembereknek hála a táplálkozástudomány fejlődésével - a kutatások eredményeként - folyamatosan újabb és újabb szempontok kerülnek a figyelem középpontjába: az 1970-es években a kalória, a 80-as években a lipidek és az ásványi anyagok - calcium, magnézium -, 1990-ben a vashiány, később az antioxidánsok, és néhány éve az omega3 is a fókuszba került. 

TELÍTETLEN ZSÍRSAVAK A SZÉPSÉG SZOLGÁLATÁBAN

Az omega 3 és omega 6 az esszenciális zsírsavak csoportjába tartozó, számos biológiai funkciót betöltő, többszörösen telítetlen zsírsavak. Fontos feladatot játszanak a sejtmembrán szerkezetében, ezért az egészséges bőr számára nélkülözhetetlenek. Részt vesznek a gyulladások, a véralvadás és az immunrendszer szabályozásában. Mivel ezeket a zsírsavakat az emberi szervezet nem képes előállítani, a táplálkozás során készen kell felvennie őket. Ha ez nem történik meg, a szervezet linolsav ellátásában keletkező hiány következtében a bőr kiszárad, hámlik, sérülékennyé válik.

Ennek megelőzése érdekében érdemes sok omega 3-ban gazdag ételt: diót, mogyorót, repcét és tengeri halakat fogyasztani.

Megkerülhetetlen tény tehát, hogy bőrünk szempontjából elengedhetetlenül fontos a helyes táplálkozás. Az étkezésnek létfontosságú szerepe van azoknak a tápanyagoknak a bőrbe való eljuttatásában, amelyeket ugyan nem képes maga a bőr előállítani, de szüksége van rájuk a fejlődéshez, megújuláshoz és az egészséges működéshez. Szerencsére helyes bőrápolással valamint a megfelelő készítmény kiválasztásával bizonyos tápanyagokat, nyomelemeket a bőrön keresztül is pótolni tudunk.

Sokszor a bőrtünetek bizonyos vitaminok, illetve nyomelemek hiányát jelzik. Nézzünk egy példát! Egy átlagos felnőtt ember szervezetében kb. 2.5 gramm cink van. Speciális diéták (például vörös hús, sajtok, tejtermékek kiiktatása az étrendből), felszívódási zavarok, májbetegségek vagy krónikus alkoholizmus eredményeként a cink mennyisége a határértékre csökkenhet. Ha a cink veszélyesen lecsökkent a szervezetünkben, cinkhiány lép föl. A bőrünk azonnal jelzi, hogy gond van: hajhullás, elhúzódó sebgyógyulás, pattanás, zsíros seborrhoeás bőr, tenyéri talpi hámlás, vagy súlyos hiány esetében hasmenés is jelzi a hiányzó elemet.

A cink egyébként több mint100 fontos enzim alkotórésze , így elengedhetetlenül szükséges a zsír, fehérje és szénhidrát anyagcserében, valamint a DNS és RNS szintézisben. Részt vesz emellett a szervezet immunvédelmében, de segít a szabadgyökök elleni harcban is.


A cikk a Budai Egészségközpont szakorvosának közreműködésével készült.


TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: