GYAKORI PROBLÉMÁK GYERMEKKORI SZÍVBETEGSÉGEK ESETÉN 

A gyermekkori szívbetegségekre utaló tünetek – főleg újszülött és csecsemőkorban – jelentősen eltérnek a felnőtt szívgyógyászatban tapasztaltaktól. 

A jelentéktelen veleszületett szívhibák (kamrai, pitvari sövényhiányok) jelentős része úgymond kinőhető. A megelőzően egészségesnek tűnő csecsemőnél más okkal nem magyarázható szapora légvétel, fáradékonyság, jelentős szopási nehézség, súlyfejlődési elmaradás esetén mindenképpen gyermekkardiológiai vizsgálatra van szükség.

GYAKORI PROBLÉMÁK

#1. FIZIKAI AKTIVITÁS
A közhiedelemmel ellentétben a legtöbb szívhiba esetén nem kell korlátozni a csecsemő, vagy a kisgyermek mozgását, és nem kell aggódni azért sem, ha a csecsemő sír. Léteznek olyan rendellenességek, amelyek esetén a fizikai megterhelés ellenjavallott, de erre a kezelőorvos minden esetben felhívja a szülők figyelmét. A legtöbb szívhiba esetén a sportolás nem korlátozott, a versenysport megítélése szakember feladata, melyet a páciens állapota alapján a nemzetközi (USA) irányelveket betartva a kezelőorvos állapít meg.

#2. KERINGÉSI ELÉGTELENSÉG

Ebben az esetben a szív nem képes elegendő vért pumpálni a szervezetbe, így a szervek nem jutnak elegendő oxigénhez és tápanyaghoz. Az elégtelen pumpaműködés következtében a vér lassabban áramlik vissza szívbe. Ilyenkor a tüdőben és a test többi részében is folyadék halmozódik fel. A fiatal csecsemők étvágya romlik, nehezen etethetővé válnak. Ezekben az esetekben az egyik leggyakrabban alkalmazott gyógyszer a vízhajtó. Segít a szervezetnek megszabadulni a fölösleges folyadéktól, és így a szív munkáját is megkönnyíti. Emellett azonban egyéb gyógyszerekre – szívizmot erősítő szerek, vagy az ereket ellazító gyógyszerek – is szükség lehet.

#3. KÉKÜLÉSSEL JÁRÓ ROHAM
A kékes bőrszínnel, nyálkahártyával járó szívbetegségek korán diagnosztizálhatók. Ezek a csecsemők általában korai szívsebészeti beavatkozáson esnek át és hajlamosak lehetnek hirtelen mély elkékülésre, ami leggyakrabban ébredés után, síráskor fordul elő. Fontos, hogy ilyenkor minél előbb megnyugtassuk a gyermeket. Vegyük ölbe és a lábait úgy hajlítsuk be, hogy a combjai a hasát érjék, így az alsó végtag ereinek összeszorításával több vér jut a tüdőbe. A kékülési roham oldására speciális gyógyszereket adnak. 

A száj körüli területre lokalizálódó szürkeség sohasem szív eredetű. Ezt nagyon fontos elmagyarázni a szülőknek, mert így felesleges aggodalmaktól, vizsgálatoktól mentjük meg őket!


#4. FERTŐZŐ, HURUTOS BETEGSÉGEK

A gyermekkori lázas, hurutos megbetegedésen a szívbeteg gyermekeke ugyanúgy esnek át, mint egészséges társaik. A legtöbb lázas megbetegedés vírusos fertőzés következménye, melynek antibiotikumos kezelése nem csak felesleges, de ártalmas is.

Nagyon fontos társadalmi feladat a rossz szociális helyzetben levő, szívbeteg gyermeket történő családok segítése. Mivel a súlyos, műtéteket igénylő szívbetegségek az anya teljes idejét lekötik, ezek a családok folyamatos, magas színvonalú, szerető jelenlétet-ápolást igényelnek. Védőnői, gyermekorvosi, kardiológiai gondozásuk a betegség teljes ideje alatt elengedhetetlenül szükséges. Jó hír, hogy a magyar szívsebészet, intenzív terápia, kardiológiai hálózat világszínvonalú, ezért az itthon kezelt gyerekek világszinten elismert kezelést kapnak.


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?A cikk a Bethesda Gyermekkórház gyermekkardiológus főkorvosának, Dr. Gyenes Vilmosnak az együttműködésével készült.