Gyakori egészségügyi kérdések, sokakat foglalkoztató, érintő betegségek, tények és tévhitek megközelítésében orvosszakértőink segítségével a Prémium Egészségrovatában!

Az aspergeresek nehezen azonosítják az érzelmeket

Az Asperger-szindróma az autizmus spektrumzavar egyik megjelenési formája. Számos Asperger-szindrómás magától is felismeri, miben tér el viselkedése a többi embertől. Ennek köszönhetően természetesen arra is képesek, hogy ezeknek a társadalmi beilleszkedés szempontjából negatív viselkedési formáknak a leküzdésével vagy elkendőzésével meg tudjanak felelni a közösség elvárásainak.

tovább a cikkre

ROVARCSÍPÉSEK: CSALÁNKIÜTÉSTŐL AZ ANAFILAXIÁS SOKKIG

Végre elérkezett a várva-várt nyári pihenés. Kirándulunk, túrázunk, a szép, napos időnek köszönhetően időnk nagy részét a szabadban töltjük. Azonban néhány alattomos rovar képes megkeseríteni a felüdülésre szánt szabadságunkat. Dr. Csitos Ágnes, a Bethesda Gyermekkórház gyermekbőrgyógyásza megosztja velünk, milyen rovarcsípésekkel találkozhatunk nyaranta, és hogy mire kell odafigyelnünk, ha megtörtént a baj.

tovább a cikkre

MI OKOZZA A LÉGÚTI ALLERGIÁT?

Az allergiás megbetegedések sokszor légúti tünetekkel jelentkeznek, ráadásul ezek a tünetek bizony bármelyik életkorban megjelenhetnek. Allergiával kapcsolatos cikksorozatunk harmadik része a légúti allergiáról szól.

tovább a cikkre

AMIKOR MÁJBETEGSÉG A DIAGNÓZIS

Ha valaki májbeteg, nagyon sokáig általában fogalma sincs róla, a májbetegségek többsége ugyanis sokáig tünetmentes maradhat. Ha pedig nem fáj, nem megyünk orvoshoz. Amikor végre valamilyen apropóból mégis részt veszünk egy vérvételen, akkor a májfunkciós laborértékek emelkedése árulkodhat arról, hogy valami nincs rendben. Dr. Pusztay Gitta Margittal, a Swiss Clinic hepatológusával a máj és az epeutak betegségeivel foglalkozó szakterületről, a hepatológiáról beszélgettünk.

tovább a cikkre

A hallássérülés beilleszkedési problémákat okozhat

A hallássérülés gyűjtőfogalom. Minden nagyothalló, siket és cochleáris implantátumot viselő hallásssérült személynek minősül. Maga a hallássérülés nem jelenti azt, hogy ezek az emberek ne tudnának megbirkózni bármilyen helyzettel, amit az élet hoz! Szimplán csak arról van szó, hogy a rendelkezésükre álló eszközöket talán egy kicsit kreatívabban kell felhasználniuk a boldoguláshoz.

tovább a cikkre