Gyakori egészségügyi kérdések, sokakat foglalkoztató, érintő betegségek, tények és tévhitek megközelítésében orvosszakértőink segítségével a Prémium Egészségrovatában!

A VETÉLÉS UTÁN IS MARADHATNAK A TERHESSÉGI TÜNETEK

Becslések szerint a fogamzásoknak több mint a fele vetéléssel végződik. A legtöbbször ki sem derül, hogy erről van szó, a nők csupán annyit vesznek észre, hogy a menstruációs ciklusuk néhány napot késik. A spontán vetélések kockázata a szülők életkorával párhuzamosan növekszik.

tovább a cikkre

HOGYAN KEZELHETŐK A MEDDŐSÉGET OKOZÓ SZERVI ELVÁLTOZÁSOK?

Egyre több nő tervezi későbbi életkorban a gyermekvállalást, az idő előrehaladtával azonban csökken a teherbeesés esélye. Egy nő életében a legtermékenyebb időszak a húszas éveire tehető, ebben az életkorban körülbelül huszonöt százalék annak az esélye, hogy egy adott ciklusban terhesség jön létre. Ez a szám harmincöt év felett tíz százalékra csökken.

tovább a cikkre

A MEDDŐSÉGI KIVIZSGÁLÁS ESSZENCIÁLIS

Melyek a természetes fogamzás feltételei a női szervezetben? Az egészséges reprodukciós rendszer, a tüszőérés, az érett petesejt kiszabadulása, és az ezeknek a szerveknek a működését szabályozó egészséges hormonrendszer. Ezek tökéletes működése nélkül a teherbeesés nem jön létre.

tovább a cikkre

MI ÁLLHAT A MEDDŐSÉG HÁTTERÉBEN?

A gyermekvállalás egy komoly döntés, amely milliónyi csodát, ugyanakkor jó néhány buktatót is rejt magában. Mivel napjainkban a családalapítás életkora egyre jobban kitolódik, az orvosok egyre több meddő esettel találkoznak.

tovább a cikkre

A BIPOLÁRIS ZAVAR GYÓGYÍTHATATLAN, DE KEZELHETŐ

Az egészséges átlagemberek által időnként tapasztalható feldobott jókedvvel és levert hangulattal szemben az, aki bipoláris zavarban szenved, nagyon szélsőségesen éli meg ezeket az érzelmeket: olyan hangulatingadozásai vannak, amelyek hosszan, akár hónapokig is jelen lehetnek a beteg életében.

tovább a cikkre

A MENOPAUZA ÉS AMI MÖGÖTTE VAN

A változókor a nők számára elkerülhetetlen. A nagy átlag számára 50-51 éves kor körül köszönt be a változás időszaka, a legtöbben ekkor tapasztalják a menopauzára jellemző fizikai tüneteket: megjelennek például a hőhullámok és ingadozó lehet a vérnyomás is. Márciusi cikksorozatunk legújabb részében a menopauzával foglalkozunk.

tovább a cikkre

NŐGYÓGYÁSZATI VIZSGÁLAT AKKOR ÉS MOST

Bár még a koronavírus járvány elején vagyunk, reméljük, hogy néhány hónap múlva minden visszatér majd a régi kerékvágásba, és nők a ismét rutinszerűen részt vehetnek majd részt az általános nőgyógyászati vizsgálatokon. Azonban addig azt is érdemes tudnunk, milyen esetekben célszerű a jelenlegi járványügyi helyzetben nőgyógyászhoz fordulnunk.

tovább a cikkre

AZ ENDOMETRIÓZIS VÁLTOZÓKOR UTÁN RITKÁN ALAKUL KI

Nőgyógyászati betegségekkel kapcsolatos cikksorozatunk soron következő témája a sokakat érintő endometriosis. A betegség pontos oka nem ismert, az orvosok immunológiai hátteret sejtenek a megjelenése mögött. A leggyakoribb tünetként jelentkező kiemelelkedően fájdalmas menstruáció sok nő életét megkeseríti.

tovább a cikkre

A MIÓMA AKÁR KISEBB DINNYE MÉRETŰRE IS MEGNŐHET

A nőgyógyászati betegségek sorában gyakoriságát tekintve igen előkelő helyet foglal el a mióma, hiszen a fogamzóképes nők mintegy egyharmadánál okoz tüneteket ez a jóindulatú daganatos elváltozás. Cikksorozatunk második részéből kiderül, hogyan jön létre, mi okozza, és az is, hogy hogyan kezelhető ez a méhizomban kialakult rendellenesség.

tovább a cikkre

AZ ÖNVIZSGÁLAT ÉLETET MENTHET

Márciusban folytatjuk női betegségekkel foglalkozó cikksorozatunkat. Ezúttal a mammográfiáról gyűjtöttünk be hasznos információkat. Kérdéseinkre a Swiss Prémium Egészségközpont radiológus szakorvosa, Dr. Juhász Andrea válaszolt.

tovább a cikkre

HOGYAN ISMERHETŐ FEL A PETEFÉSZEK CISZTA?

Ebben a hónapban a gyakrabban előforduló nőgyógyászati betegségekkel foglalkozunk majd. Cikksorozatunk első részében a petefészek cisztáról adunk átfogó képet olvasóinknak, ebben pedig Dr. Anga Kis-Balázs, a Swiss Prémium Egészségközpont szülész-nőgyógyász szakorvosa segít nekünk.

tovább a cikkre

MI AZ A PMS?

Nőgyógyászati problámákkal kapcsolatos cikksorozatunk utolsó előtti cikke a PMS-sel, vagy másnéven a premenstruációs szindrómával kapcsolatos. Ez a tünetegyüttes a menstruációs ciklust megelőző időszakot öleli fel.

tovább a cikkre