Gyakori egészségügyi kérdések, sokakat foglalkoztató, érintő betegségek, tények és tévhitek megközelítésében orvosszakértőink segítségével a Prémium Egészségrovatában!

Hogyan mossunk jól kezet?

Lassan újra beköszönt az ősz, és vele együtt elkezdődik a nevelési év is. Sokan reggelenként a tömegközlekedési eszközökön összezsúfolódva teszik meg az utat az iskolába, óvodába, munkahelyre és délután haza.

tovább a cikkre

A szalmonella fertőzéseket baktérium okozza

A gyermekkoriban nagyon gyakori hasmenést okozhatja a szalmonella egyik fajtája, a szalmonellózis. Ez a kórkép gyakran járványosan jelentkezik, tömeges megbetegedéseket okoz.

tovább a cikkre

Amikor a gyerek hazaviszi a vírust

Sokszor tapasztaljuk, hogy a nyári táborozások után a gyerek jól lebetegszik. Általában azért történik ez, mert összeszedett valamilyen vírust. A gyermekkori hasmenések jelentős részét vírusfertőzések okozzák. A gyakran hányással kezdődő betegségeket egy-két nap elteltével követi a hasmenés, amely általában egy héten belül megszűnik.

tovább a cikkre

A hányástól és a hasmenéstől is kiszáradhat a gyerek

Minden családban előfordulhat, hogy egy, a szervezetben előforduló vírus, baktérium, vagy esetleg parazita hányást-hasmenést okoz. Amire számítanunk kell ilyenkor, az az, hogy a gyomor- és bélrendszer fertőzése miatt kialakuló tünetek szövődményeként kiszáradás jöhet létre.

tovább a cikkre

A CUKORBETEGSÉG A GYERMEKEKET SEM KÍMÉLI

Nagyon sok olyan információ kering a a köztudatban a gyermekkori cukorbetegség kapcsán, ami nem teljesen fedi a valóságot. Kinőhető? Csak inzulinterápiával kezelhető? Az 1-es típusú diabéteszhez van köze? Utánajártunk. Novemberi cikksorozatunk utolsó cikkében is Dr. Vura Tünde, a Swiss Prémium Egészségközpont diabetológus szakorvosa segített abban, hogy a dolgok a helyükre kerüljenek.

tovább a cikkre

A GYERMEKKORI VÉDŐOLTÁSOK MEGHATÁROZÓAK

Szülőként mindannyian tapasztaljuk, hogy közösségbe kerülés után a gyerekeink eleinte gyakrabban betegszenek meg. Látjuk, hogy milyen gyorsan tud terjedni egy-egy fertőzés a bölcsiben, oviban, iskolában. Gondoljunk csak az őszi-téli légúti betegségekre vagy a nem ritka hányós-hasmenős vírusfertőzésekre. A közösségben könnyen járványt okozó fertőzések miatt nagyon fontos, hogy a védőoltással megelőzhető betegségek ellen lehetőség szerint minden gyerek oltva legyen, mielőtt közösségbe kerül.

tovább a cikkre

GYERMEKKORI VÉDŐOLTÁSOK: NEM KÖTELEZŐ, DE MELEGEN AJÁNLOTT

Ki tudja, mik a nem kötelező, de ajánlott gyermekkori oltások? Miért fontos képben lenni azzal, hogy milyen betegségek ellen védenek? Milyen korban kell beadni őket? Védőoltásokról szóló cikksorozatunk utolsó részéhez érkeztünk.

tovább a cikkre

MÁR A BÁRÁNYHIMLŐ ELLENI OLTÁS IS KÖTELEZŐ

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a védőoltásoknak köszönhetően sok, korábban rettegett betegség gyakorlatilag eltűnt, de legalábbis nem okoz annyi problémát az emberiségnek, mint a vakcináció előtti években. A gyermekkori védőoltások sorában a BCG és DPTa, IPV és Hib mellett a pneumococcus, az MMR, a varicella, a hepatitis B és a HPV elleni oltások szerepelnek. Lássuk múlt heti cikkünk folytatását!

tovább a cikkre