A NAPFÉNY EZER ARCA


A napfény nagyon jó hatással van szervezetünkre, számos jótékony hatása ismert. Egyik fontos szerepe, hogy hatására az agyunkban szerotonin, vagy más néven boldogsághormon szabadul fel. Júniusi cikksorozatunk aktuális részében a napozás és a bőr relációját vizsgáljuk!

Dr. Csitos Ágnestől, a Bethesda Gyermekkórház bőrgyógyászától tudjuk, hogy a napfény egyik nagyon fontos szerepe a D-vitamin képződés elősegítése, de emellett fokozza bőrünk pigmentáltságát, véd az UV sugaraktól, valamint egészséges bőrszínt kölcsönöz. Hiányában fásultakká, depresszióssá válunk. Hatékony a bőrbetegségek - pattanásos bőr, a pikkelysömör, az atopiás dermatitisz egyes formái - kezelésében is.


Mit érdemes tudni a D-vitaminról?

1. Elengedhetetlen a csontozat fejlődéséhez, a kalcium beépüléséhez.

2. Szervezetünk csak a napfény segítségével képes az előállítására.

3. Fokozza a vérképző szervek működését, javítja testünk ellenállóképességét, számos rákos betegség ellen védelmet biztosít.  
4. Bár megfelelő mennyiségű D-vitamin szintet már heti 2-3 alkalommal történő 10-15 perces, a karokat, kezeket és arcot érintő napozással is biztosíthatunk magunknak, a Magyar Oszteoporózis Társaság mégis úgy gondolja, hogy ez nem elég. Állásfoglalása szerint a magyar társadalom kétharmadánál a téli hónapok végére komoly D-vitamin hiány alakul ki.


UVA ÉS UVB

A napfény egy elektromágneses sugárzás, tágabb értelemben ultraibolya (UV), látható fény tartományból és infravörös sugártartományból áll.  Az UV tartomány A, B és C spektrumokra bontható.  Az UVB tartomány felel a leégésért, a bőrpír kialakulásáért. Jellemzője, hogy már a bőrfelszínen elnyelődik. Az UVA a tartós bőrpigmentáltságot szabályozza. Mivel ez az előzőnél lényegesen mélyebbre hatol a bőrünkben, így a pigmentfoltok, a melanoma kialakulásáért, és a bőr előregedéséért is ő a felelős. A napfény ritkán toxikus vagy allergiás reakciókat is okozhat.

Fontos szerepe van még melatonin termelésében, így az alvás-ébrenlét (cirkadián) ritmusunk kialakításában. Napfény hatására kevesebb melatonin (álmosság vagy alvás-hormon) termelődik. A nyári hónapokban, amikor jelentősen több a napsütéses órák száma, mint télen, az alacsony melatonin szintnek köszönhetően sokkal éberebbek, energikusabbak vagyunk.

A TARTÓS BARNASÁG ÁRA

A szoláriumok csövei UVA tartományban sugároznak, tartós barnaságot ígérve, de nem szabad elfeledkezni arról,  hogy éppen ez a tartomány segíti elő a melanóma kialakulását is. Ráadásul az UVB bőrpirító hatását kikapcsolva még hamis biztonságérzetet is adnak. Dr. Csitos Ágnes éppen ezért nem javasolja a szolárium használatot. Egyébként kevesen tudják, de a szoláriumnak Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban csak 18 éves kor feletti felhasználói lehetnek.

NAPALLERGIA VAGY FÉNYALLERGIA?


A napallergia (más néven solaris urticaria) egy olyan immunológiai folyamat, amelynek kiváltó oka maga a napfény. A köznyelv azonban fényallergiának nevezi a fototoxikus, fotoallergiás reakciókat is. Ez esetben az allergiás reakció nem a fény hatására indul, a fény az allergént alakítja a bőr számára káros ágenssé. A solaris urticaria - a napfény okozta csalánkiütés - rendkívül ritka, előfordulása egy százalék alatti. Pontos oka nem ismert.

A polimorf fény-exanthema már sokkal gyakoribb bőrelváltozás, 10-20 százalékban fordul elő és főként a nőket érinti. Egyik legfőbb jellemzője, hogy nyár közepére spontán is szűnik. Lehetnek olyan évek, amikor a tünetek nem is jelentkeznek, majd váratlanul ismét visszatérnek. Ilyenkor fontos a fényvédelem és a lassú naphoz szoktatás!

A fototoxikus, fotoallergiás reakciókat nem a napfény indítja el, hanem az, hogy az elfogyasztott élelmiszerek vagy gyógyszerek, a bőrre felvitt krémek, parfümök fény vagy napozás hatására olyan vegyületekké alakulnak, amelyek irritálnak, allergizálnak. Ennek tünetei közé tartozik többek között a bőrpír megjelenése, a bőr felszíni érdessége, az erős viszketés, de gyakran előfordul hólyagos reakció is. Szerencsére a lokálisan használt nyugtató krémek és az antihisztaminok is segítenek, hogy könnyebben elviseljük őket. Kezelésükben a kiváltó ok elhagyása a legfontosabb.

HOGYAN NAPOZZUNK BIZTONSÁGOSAN?
Figyeljünk a fokozatosságra, használjunk a bőrtípusunknak megfelelő napozókrémet!
A déli órákban (11 és 15 óra között) vonuljunk árnyékba!
Viseljünk bőrünket védő, de lenge, világos ruhát!
3 éves kor alatti gyermeket ne tegyünk ki közvetlen napsütésnek! 
A gyerekekre adjunk UV-szűrős pólót vagy úszódresszet!
Hordjunk sapkát, kalapot és UV-szűrős napszemüveget! 
Már fél órával a napozás előtt kenjük be bőrünket fényvédő krémmel! Lehetőleg kombinált, széles spektrumú (UV-B és UV-A elleni), magas faktorszámú, vízálló napozószert használjunk!

Ha nem szeretnénk, hogy a gyerekek leégjenek, kenjük gyakrabban be őket: fürdés, izzadás és törölközés után újra és újra ismételjük meg folyamatot!


A cikk a Bethesda Gyermekkórház gyermekbőrgyógyásza, Dr. Csitos Ágnes együttműködésével készült.