Gyakori egészségügyi kérdések, sokakat foglalkoztató, érintő betegségek, tények és tévhitek megközelítésében orvosszakértőink segítségével a Prémium Egészségrovatában!

A szemfelszíni betegségeket gyakran a száraz szem okozza

Kötőhártyagyulladás és a szemhéjgyulladás esetén a szem felszíni rétegei sérülnek, ezért szemfelszíni betegségeknek is nevezzük őket. Ha ezek a rétegek, vagyis a kötőhártya és a szaruhártya nem épek, a szervezet általában gyulladással reagál.

tovább a cikkre

A száraz szemet folyamatosan ápolni kell

Olyan korban élünk, amiben gyakorlatilag elkerülhetetlen a képernyőhasználat. Hétvégi közös mozidélután a televízió előtt? Egy iskolai házifeladat megoldása online? Zoom meeting a kollégákkal? Mindegyikben van valami közös: egyik sem tesz túl jót a szemnek. A száraz szem szindrómát ugyanis a sokszor a túlzásba vitt képernyőidő okozza.

tovább a cikkre

Mi okozza az időskori makula degenerációt?

Az időskori szembetegségek között gyakran előforduló makula degeneráció, vagyis a sárgafolt sorvadása általában az 50 év fölötti korosztályt érinti, és gyógyítása csak részben lehetséges.

tovább a cikkre

A szürkehályogműtét kevesebb, mint félóráig tart

Sokszor megesik, hogy az egyébként is szemüveges betegek további látásromlással keresik fel az optikust. Az első gondolatuk általában az, hogy mivel romlott a szemük, a jelenleg is használt szemüvegük valószínűleg már nem elég jó. Amikor az újjal sem látnak jól, elmennek a szemészetre, ahol a szemorvos elmondja nekik, hogy a betegségük szemüveggel sajnos nem korrigálható. A diagnózis: szürkehályog.

tovább a cikkre

A zöldhályog vakságot okozhat

Minden betegség esetében nagyon fontos az időzítés. Ha baj van, derüljön ki hamar, mert így minél hamarabb elkezdhető a kezelés. Nincs ez másképp a zöldhályoggal, vagyis a glaukómával sem. Mivel ennél a szembetegségnél a már kialakult látáskárosodás nem fordítható vissza, ezért a diagnózis korai felállításával akár a látásunkat is megmenthetik az orvosok.

tovább a cikkre

A túllátás mesterségesen is létrehozható

A túllátás vagy távollátás egy olyan látáshiba, amelynek során nem a közeli, hanem a távoli tárgyakat látjuk élesnek. Mit játszódik le pontosan ilyenkor a szemünkben? Mivel jár az, ha valaki túllátó?

tovább a cikkre

A rövidlátás jól kezelhető

A rövidlátó emberek egy fénytörési hiba miatt a távoli tárgyakat elmosódottan, a közelieket viszont élesen látják. Mi okozza ezt a problémát?

tovább a cikkre

A szem időskori megbetegedései

Vannak olyan szembetegségek, amelyek főként az idősebb korú embereket érintik. Gyerekként többször hallhattunk nagyszüleinktől, hogy ők már nem látnak olyan jól, mint mi. Akár azt is többször észrevehettük, hogy olvasáshoz vagy filmnézéshez szemüveget vesznek föl. Vajon milyen ezüstkori szembetegségekkel küzdhettek?

tovább a cikkre

A látássérülés mint fogyatékosság

A hallássérülés mellett az érzékszervi fogyatékosságok közé tartozik a látássérülés is. Látássérültek azok az emberek, akiknek a látása már születésétől fogva nem tökéletes, vagy később bármilyen oknál fogva visszafordíthatatlanul elromlik. Ezeknek az embereknek az integrálása a társadalomba éppen annyira fontos, mint a jól látó társaiké.

tovább a cikkre

Szemüveg vagy kontaktlencse?

A szemüveg kontra kontaktlencse kérdés hosszú évek óta borzolja a kedélyeket. Mindenkinek megvan a véleménye arról, hogy melyik a jobb. Nekünk is.

tovább a cikkre

MILYEN A JÓ SZEMÜVEG?

Októberi cikksorozatunk folytatásaként a szem betegségei után a sok problémára megoldást nyújtó szemüvegekről lesz szó. Ki tudja például, hogy milyen típusú felületkezeléssel ellátott szemüveglencse a legmegfelelőbb autóvezetéshez? Mi igen!

tovább a cikkre

KONTAKTLENCSE, AZ ALTERNATÍV MEGOLDÁS

Szemészeti problémák esetén az orvosok gyakran ajánlják a szemüveg alternatívájaként a kontaktlencséket. Milyen fajtái vannak? Mit érdemes tudni róluk? Utánajártunk, hogy Önöknek már ne kelljen!

tovább a cikkre

ISMERJÜK FEL A LEGGYAKORIBB SZEMBETEGSÉGEK TÜNETEIT!

Annak, hogy a szervezetünk nem működik megfelelően, több jele is van. Nagyon sokszor előfordul, hogy ezeket a jeleket nem vesszük komolyan, vagy egyáltalán nem is vesszük figyelembe. Azonban ha a látásunkkal van probléma, azzal általában azonnal orvoshoz fordulunk, hiszen a rosszul látás - sok egyéb mellett - a mindennapi tevékenységeink elvégzésében is akadályoz minket.

tovább a cikkre