A MONDAT, AMIT SOHA NEM SZERETNÉNK HALLANI: TETVES A GYEREK

Így, hogy az iskolakezdés már a küszöbön áll, főleg a a hosszú hajú gyerekeket nevelő anyukák fejében fordul meg, hogy mi van, ha a gyerek haja az idén (is) tetves lesz. Még a leggondosabb szülők sem tudják megvédeni gyermeküket attól, hogy összeszedje ezeket a kis vérszívókat, amiktől aztán kínszenvedés megszabadulni.

Mit érdemes tudni a fejtetvekről? Kizárólag a hajas fejbőrön képesek szaporodni, de egy néhány napig ettől eltérő környezetben is életben maradnak. Ha megtalálják a hajas fejbőrt, akkor a hajszálak tövéhez vándorolva kiszívják belőle a vért, közben a nyálukat befecskendezik a szövetek közé viszketést és a helyi gyulladást okozva. Szerencsére csak a hajban érzik jól magukat, egyéb szőrzetben nem telepszenek meg tartósan. Kedvenc helyük a tarkótájék valamint a fülkagylók mögötti terület, de bárhol előfordulhatnak a hajban.

Az érett tetű egy hónapon keresztül él a hajban, és naponta 3-10 petét (serkét) tesz le, a hajszálakhoz ragasztva őket. Ezek a serkék hét naponta kikelnek és újabb egy hét után válnak ivaréretté. A serkék igen ellenállóak, csak néhány tetűírtó szer képes a már ivarérett tetvek mellett a serkéket is kiírtani. Ráadásul ez utóbbiak a haj bármely részén előfordulhatnak. Mind az érett tetveket (2-4 milliméter hosszúak), mind a serkéket (fél milliméteresek) nehéz észrevenni: aprók, és a színűk miatt beleolvadnak a környezetükbe. A legkönnyebb a fekete, sötétbarna hajban kiszúrni őket, mert a világos barna, szőke valamint az ősz hajban jobban el tudnak bújni. 60-65 Celsius fokon mind a tetvek, mind a serkék elpusztulnak. 


MI A TEENDŐ, HA TETVES A GYEREK?

NEM ELÉG CSAK A GYEREKET LEKEZELNI

Ha tetves lett a gyerek, az egész családot egyszerre kell lekezelni. Az, hogy valakinek nem viszket a feje, még nem garancia arra, hogy nem tetves! Attól, hogy szabad szemmel nem látjuk a tetűt vagy a serkét, szintén nem jelenti azt, hogy nem vagyunk tetvesek.

A kezeléssel egyidőben a gyerek MINDEN olyan ruhaneműjét, használati tárgyát, amivel érintkezhettek tetvek, illetve amiben (akár hajszálakhoz tapadva) serke formában túlélhettek (ruha, sapka, sál, ágynemű, törölköző, hajráf, fésű),  minimum 60 fokon mossuk ki! Ami nem mosható (ágymatrac, szövetkabát), azt porszívózzuk ki!

Szintén a kezeléssel egyidőben (az elhullatott hajszálak miatt) az egész lakást alaposan porszívózzuk fel, utána a porzsákot dobjuk ki, mert ha nem tesszük, egy hét után a serkék kikelnek és újrafertőzik az egész családot.

A KEZELÉST MEG KELL ISMÉTELNI

Hiába írják, hogy a tetűírtó szer a serkéket is megöli, mindenképpen ismételjük meg az egész procedúrát 7-10 nap múlva! Ez idő alatt (tehát a második kezelésig, ami nagyjából a tünetek felfedezése utáni második hét): ne adjuk kölcsön tárgyainkat, ruháinkat másoknak. Ne álljunk közel másokhoz, ne érjünk hozzá mások hajához! Ha valaki olyan sportot vagy tevékenységet űz, ahol vannak közös ruhadarabok, akkor azokat ne használja, mert ezekkel is átvihető egyik gyerekről a másikra a kórokozó.

ELLENŐRIZZÜK LE, ELPUSZTULTAK-E
A tetvek felismeréséhez, magunk vagy családtagjaink szűréséhez célszerű a fejtetűírtószeres dobozban található sűrű fogú fésűt használni, ugyanis ezzel átfésűlve gyerek fejét könnyebb megállapítani, fenn áll-e még a fertőzés.

Minden húzás után erős fényű lámpa fényénél vizsgáljuk meg, mi maradt fenn a fésűn! Sok esetben összekeverik a korpával a tetűt, pedig amíg a korpa általában fehéres színű és különböző méretekben található meg a hajunkban, addig a serke elég kicsi, éppen csak fél milliméteres, áttetsző, világosbarnás színű. Az élő tetű pedig nem elég, hogy sokkal nagyobb, de mozog is a fésű fogai között.

A sűrű fogú fésűt bő folyó víz alatt öblítsük le! Ezután húzzuk át egy újabb adag hajon, szisztematikusan átfésülve az egész hajas fejbőrt. A fésülés forró vizzel öblítsük át, majd szárítsuk meg, különben rozsdás lesz. A szárítást követően alkohollal vagy más fertőtlenítő szerrel fújjuk át!


Forrás: bethesda.hu


A cikk a Bethesda Gyermekkórház együttműködésével készült.