MELANÓMA, A CSENDES GYILKOS

A nyári időszakban bőrünk fokozottan ki van téve az UV-sugarak káros hatásainak. Fontos, hogy ilyenkor a bőrünk védelmére is odafigyeljünk, hiszen az óvatosság hiánya könnyedén a bőr daganatos megbetegedéséhez vezethet.

Ezekben a hónapokban a délelőtt 11 és délután 15 óráig tartó időszak a legveszélyesebb. Természetesen előtte és utána is erős az UV sugárzás, de ezt megfelelő fényvédelemmel még kompenzálni lehet. Ha víz közelében vagyunk, akkor a vízfelszínről visszaverődő sugarak hatásával is számolnunk kell.

A BŐRDAGANATOK TÍPUSAI

A melanómáról manapság rengeteg szó esik. De mi ez pontosan? Hogyan alakul ki?  Milyen típusai vannak? A melanóma a bőr festéksejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat. Kialakulhat már meglévő anyajegyekből, különösen akkor, ha az állandó károsító ingernek van kitéve (gondoljunk csak az erős UV sugárzásra), de megjelenhet anyajegymentes bőrfelületen is. Hajlamosító tényező lehet még a világos bőr- és hajszín, a testszerte jelentkező nagyszámú vagy nagy méretű anyajegy, de akkor is érdemes jobban odafigyelni magunkra, ha a családban már volt valaki, aki ezzel a betegséggel küzdött.

A három legismertebb bőrdaganat a basalioma, a laphámrák és a melaóma. A basalioma és a láphámrák is a napfény hatására alakul ki. Az elváltozások a bőr napnak jobban kitett részein jelennek meg, jellemző rájuk, hogy lassan  alakulnak ki, vörös, hámló, sebes léziók, és főként az idősebb korosztályt érintik.

MINDEN ÉVBEN EGYRE TÖBB A BETEG

A betegség előfordulása évről-évre növekszik, az elmúlt 10 évben megduplázódott az évente felismert új esetek száma. Napjainkban a fiatalabb korosztályokat is érinti, de gyermekkorban szerencsére ritkán találkozunk vele.

A melanómának több szövettani formája ismert. A leggyakrabban előforduló típus a felületesen terjedő (SSM – superficial spreading melanoma).
Ez a típus lassan, felületesen – elsősorban oldalirányban – növekszik. Az áttétek kialakulásához sokszor évek szükségesek.

A noduláris típust általában olyan pácienseken észlelik, akiknek kevés anyajegyük van, és magasabb rizikócsoportba tartoznak. Jellemzője, hogy hónapok alatt nagyon gyorsan növekszik, és nagyon gyorsan ad áttétet.

A harmadik típus a végtagokon kialakuló (ALM – acral lentiginous melanóma), melynek észlelése a rejtett lokalizáció miatt - talp, sarok, köröm alatt rész – késhet.

A RENDSZERES SZŰRÉS ELENGEDHETETLEN 

Mivel a melanóma a kültakarón helyezkedik el, rendszeres önvizsgálattal és bőrgyógyászati szűrésekkel idejekorán felismerhető.

Akinek sok anyajegye van, jó, ha folyamatosan figyelemmel követi a bőrén található elváltozásokat. Alapszabály, hogy ha valami változik, nő, új a bőrön vagy egy anyajegyen, akkor azt maximum egy-két hónapig szabad figyelgetni - bízva benne, hogy majd magától eltűnik -, azonban ez után  hozzáértő segítséget kell keresni.

Dr. Csitos Ágnesnek, a Bethesda Gyermekkórház bőrgyógyászának ajánlása szerint elengedhetetlen a rendszeres, három havonta végzett önvizsgálat. A bőrfelszínen, vagy egyes anyajegyeknél észlelt bármilyen nyugtalanító változás esetén haladéktalanul forduljunk orvoshoz. Figyelmeztető jel lehet például az anyajegy színében, alakjában, méretében, vagy akár szélein észlelt bármilyen változás. Fontos figyelni a hirtelen jelentkező foltokra, vörös csomókra, hetek alatt nem gyógyuló sebekre is.

Maga a bőrgyógyászati vizsgálat egyébként egyszerű, fájdalommentes, és mindössze 10-15 percet vesz igénybe. A vizsgálat során egy dermatoscoppal (speciális bőrmikroszkóp) vizsgálják át az anyajegyeket, szükség esetén pedig dermatoscopos fotóval követik azokat.

A doktornő tanácsa, hogy figyeljünk bőrünk jelzéseire: tinédzserkortól vegyünk évente részt a bőrgyógyászati szűrővizsgálaton. A rizikócsoportokba tartozók semmiképpen se vegyék ezt könnyedén! Szánjanak időt az ellenőrzésre, hogy időben észrevegyék, ha gond van!

AZ ÖNVIZSGÁLAT FONTOS


Anyajegyek otthoni önvizsgálatánál az ABCDE szabályt kell szem előtt tartani.
A: asymmetric, vagyis asszimetrikus, nem tükörképszerű: nézzük meg, mennyire szabálytalan az alakja az adott elváltozásnak, és hogy vannak-e benne göbök.
B: border, azaz határ: figyeljük meg, hogy élesen elkülönül-e az elváltozás az ép környezetétől, vagy elmosódott a határ.
C: colour, szín: a melanómákra jellemző, hogy nem homogén színezetűek, hanem különböző színárnyalatokat mutatnak. Ha többszínű lesz, vagy éppen színvesztés jelentkezik, kifehéredik,  irány az orvos!
D: diamater, átmérő: a 6 mm-nél nagyobb anyajegyekből nagyobb valószínűséggel alakul ki melanóma, ha nagyobbak, gyanakodjunk!
E: enlarging: növekszik-e az elváltozás mérete.A cikk a Bethesda Gyermekkórház gyermekbőrgyógyásza, Dr. Csitos Ágnes együttműködésével készült.