Gyakori egészségügyi kérdések, sokakat foglalkoztató, érintő betegségek, tények és tévhitek megközelítésében orvosszakértőink segítségével a Prémium Egészségrovatában!

UTAZÁS ELŐTTI VÉDŐOLTÁSOK

Az utazás szerelmesei valószínűleg abban a pillanatban elkezdték tervezni következő nagy túrájukat, amikor megérkezett a koronavírus elleni vakcina híre. Most, hogy az országok elkezdték felvértezni lakosaikat a COVID-19 oltással, mindannyian egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy az életünk visszakerüljön a normális, vagy legalábbis a normálishoz közeli kerékvágásba. Ami azt is jelenti, hogy belátható időn belül újra utazhatunk. Vannak azonban olyan országok, amelyek meglátogatásakor a koronavírus elleni oltáson kívül újabbakra lehet szükségünk.

tovább a cikkre

HOGYAN UTAZZUNK BIZTONSÁGOSAN?

Külföldi kalandozásaink során számos olyan helyzetbe kerülhetünk, aminek a vége az lesz, hogy napokig, vagy szélsőséges esetben hetekig, hónapokig nyomjuk az ágyat. Érdemes előre tudni, milyen tünetekre érdemes odafigyelni, és hogy hogyan tehetünk meg mindent annak érdekében, hogy elkerüljük ezeket.

tovább a cikkre

A VÉDŐOLTÁS AZ EMBERISÉG NAGY VÍVMÁNYA

Az immunrendszer feladata, hogy a szervezetünket érő fertőzésekre megfelelő választ adjon, vagyis felvegye a versenyt a kórokozókkal, és le is küzdje azokat. Egy egészséges immunrendszernek többféle eszköze is van ehhez. Dr. Zilahy Mónika, a Bethesda Gyermekkórház gyermekgyógyásza augusztusban az oltások világába vezet be bennünket. Cikksorozatunk első részéből kiderül, hogy mire jó a védőoltás, mi az a nyájimmunitás, vagy hogy milyen oltásokat érdemes felnőtt korban is beadatni magunknak.

tovább a cikkre

A TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG

Amikor egy nő áldott állapotba kerül, a hormonháztartása teljesen megváltozik. Ez a megváltozott hormonháztartás felelős a terhességi - gesztációs - cukorbaj megjelenésért. Az anyai cukorbetegség a magzat fejlődését is veszélyezteti, hatással van ugyanis az erekre, így a méhlepény ereire is. Előfordulhat, hogy a baba nem jut megfelelő mennyiségű táplálékhoz, de súlyos cukorbaj esetén a magzat fejlődése visszamaradhat.

tovább a cikkre