Gyakori egészségügyi kérdések, sokakat foglalkoztató, érintő betegségek, tények és tévhitek megközelítésében orvosszakértőink segítségével a Prémium Egészségrovatában!

Mihez kezdjünk a kutyaharapással?

Kutyaharapás esetén az egyik legfontosabb dolog, hogy ne essünk pánikba! Lássuk el a sebet és ha ezzel kész vagyunk, lehetőleg rövid időn belül derítsük ki, ki a kutya gazdája! Miért? Mert csak tőle tudhatjuk meg, hogy a háziállat be van-e oltva veszettség ellen.

tovább a cikkre

Sebek - hogyan kezeljük őket, mikor menjünk velük orvoshoz

Mikor muszáj orvoshoz fordulni sebek, vágások esetén? Ez egy nehéz kérdés. Nagy kiterjedésű, roncsolt, szúrt, vagy mély sebek esetén, vagy ha idegentest maradhatott vissza, érdemes elmenni az orvoshoz.

tovább a cikkre

A hasi sérülések azért is veszélyesek, mert nincs látható jelük

Tompa hasi sérülés legyakrabban sportolás, magasból esés és közúti baleset során keletkezik. Mit jelent ez a gyakorlatban? Leesett a gyerek a fáról, iszonyat gyorsan tekert le biciklivel a hegyről, és nekiment valaminek, vagy edzés közben történt vele valami.

tovább a cikkre

Az agysérülés nem mindig jár súlyos tünetekkel

Gyermekkorban és időskorban elég gyakoriak a fejsérülések. A gyerekek folyamatosan mozognak, nagyobb esélyük van rosszul esni, az idős emberek pedig elesettebbek, mozgásuk bizonytalan, ami ebben a téli időszakban, a jeges, csúszós utakon nagyobb eséllyel végződik balesettel.

tovább a cikkre

Fejsérülés gyerekeknél: mit csináljunk, mikor hívjunk mentőt?

A fejet érintő sérüléseket érdemes komolyan venni. Az első, és talán a legfontosabb teendő ilyenkor a sérült tudatállapotának felmérése.

tovább a cikkre

A kulcscsont a kicsiknél inkább törik, mint ficamodik

A kulcscsont egy különleges csont, hiszen ez köti össze a törzset a karunkkal, egészen egészen pontosan a szegycsontot a lapockával. Ha a vállunkat oldalról megüti valami, vagy ráesünk, akkor pont a kulcscsontra esik a legnagyobb nyomás, ami miatt aztán végül eltörik.

tovább a cikkre

Kisiskoláskorban törik el a legtöbbször a könyök

A könyök sérülései közül a zúzódás a leggyakoribb, hiszen különböző sportokban, eséseknél a könyök zúzódásnak kitett helyen van. Gyakoriság szempontjából ezt követik gyermekkorban a könyöktáji törések.

tovább a cikkre

A csuklónk törik el a leggyakrabban

A csukló az a testrészünk, ami a leggyakrabban törik el. Miért? Mert egy esés, vagy akár a jeges úton való elcsúszás esetén reflexszerűen a kezünkkel igyekszünk magunkat megvédeni, megtámasztani, ezért ezt éri a legnagyobb külső behatás.

tovább a cikkre

A bokarándulás és a bokaficam nem ugyanaz

A boka kificamodásának, rándulásának számtalan oka lehet. Futás, vagy sportolás közben, hirtelen helyzetváltoztatásnál, de akár egy rosszul sikerült banális lépésnél is előfordulhat, hogy nem természetes módon tesszük le a lábunkat, és a teljes testsúlyunk rossz irányban nehezedik a bokára.

tovább a cikkre

EBCSONT BEFORR - GYERMEKKORI SÉRÜLÉSEK

Vannak olyan, gyerekeket érintő sérülések, amelyek első látásra ugyan jelentéktelennek tűnnek, mégis súlyos következményekkel járhatnak.

tovább a cikkre

Kisgyermekkorban előforduló égéssel kapcsolatos balesetek

Ezek a balesetek leggyakrabban csecsemő, és kisdedkorban fordulnak elő. Miért éppen ilyenkor? Azért, mert az életkori sajátosságoknak megfelelően a kicsik utánozzák a szüleiket, kíváncsiak, mindent fel akarnak fedezni, mindent egyedül akarnak csinálni, de még ügyetlenek, a mozgáskoordinációjuk kevésbé fejlett, és a veszélyérzetük sem az igazi.

tovább a cikkre

A legtöbb gyermekkori baleset otthon történik

A gyermekkori balesetek kockázata akkor a legnagyobb, amikor a gyerek az egyik fejlődési fokról a másikra lép. Ezért amennyire csak lehet, biztonságossá kell tenni a gyermek környezetét! A legjobb, ha úgy fedezi föl a körülötte lévő világot, hogy nem ütközik folyamatosan akadályokba.

tovább a cikkre