Gyakori egészségügyi kérdések, sokakat foglalkoztató, érintő betegségek, tények és tévhitek megközelítésében orvosszakértőink segítségével a Prémium Egészségrovatában!

A kulcscsont a kicsiknél inkább törik, mint ficamodik

A kulcscsont egy különleges csont, hiszen ez köti össze a törzset a karunkkal, egészen egészen pontosan a szegycsontot a lapockával. Ha a vállunkat oldalról megüti valami, vagy ráesünk, akkor pont a kulcscsontra esik a legnagyobb nyomás, ami miatt aztán végül eltörik.

tovább a cikkre

Kisiskoláskorban törik el a legtöbbször a könyök

A könyök sérülései közül a zúzódás a leggyakoribb, hiszen különböző sportokban, eséseknél a könyök zúzódásnak kitett helyen van. Gyakoriság szempontjából ezt követik gyermekkorban a könyöktáji törések.

tovább a cikkre

A csuklónk törik el a leggyakrabban

A csukló az a testrészünk, ami a leggyakrabban törik el. Miért? Mert egy esés, vagy akár a jeges úton való elcsúszás esetén reflexszerűen a kezünkkel igyekszünk magunkat megvédeni, megtámasztani, ezért ezt éri a legnagyobb külső behatás.

tovább a cikkre

A bokarándulás és a bokaficam nem ugyanaz

A boka kificamodásának, rándulásának számtalan oka lehet. Futás, vagy sportolás közben, hirtelen helyzetváltoztatásnál, de akár egy rosszul sikerült banális lépésnél is előfordulhat, hogy nem természetes módon tesszük le a lábunkat, és a teljes testsúlyunk rossz irányban nehezedik a bokára.

tovább a cikkre

EBCSONT BEFORR - GYERMEKKORI SÉRÜLÉSEK

Vannak olyan, gyerekeket érintő sérülések, amelyek első látásra ugyan jelentéktelennek tűnnek, mégis súlyos következményekkel járhatnak.

tovább a cikkre