VÉGBÉLSZEMÖLCS ÉS VÉGBÉLSÉRV - MINDKETTŐ VESZÉLYES, DE JÓL KEZELHETŐ

A végbél-, nemi szemölcs vagy másnéven kondiloma alapvetően egy nemi úton terjedő fertőzésből kialakuló bőrelváltozás, melyet a HPV, a humán papilloma vírus típusai okoznak. A végbélsérv a végbélfal meggyengülése következtében jön létre. Mindkét elváltozás jól kezelhető, ha időben észrevesszük.

A végbélre is veszélyes vírusok nem csak a végbél környékén, hanem a nemiszervek körül, a garatban, vagy - a különböző bőrfelületeket érintő sérülések következtében - a hámon máshol is megtapadhatnak.

AKÁR ÉVEKIG IS LAPPANGHAT

A végbélszemölcsök leggyakoribb terjedési formája a fertőzött bőrfelülettel való érintkezés. Egy nemi érintkezés közben használt gumióvszer például csak az általa eltakart felületeken véd a fertőzéstől, ami azt jelenti, hogy a szabad bőrfelületekről ugyanúgy össze tudjuk szedni a vírust. Ez aztán a hámrétegben marad, ott is szaporodik, a véráramba nem kerül be. A megfertőződést követően a páciensnél sokszor csak hónapokkal később alakulnak ki a szemölcsök, sőt nagy ritkán az is előfordulhat, hogy a fertőzés akár évekig is néma marad. A fertőzött bőrsejtekből szemölcsök, olykor akár teniszlabdányi nagyságú karfiolszerű elváltozások nőnek, melyekben rengeteg vírus található, ezért nagyon fertőzőek.

AZ OLTÁS CSÖKKENTI A FERTŐZŐDÉS ESÉLYÉT

A sokféle HPV vírus közül több olyat is ismerünk, ami bizonyos idő eltelte után rákos elfajuláshoz vezethet, míg mások csak jóindulatú szemölcsöt okoznak. Ez utóbbiak általában egy év alatt kikopnak a szervezetből. Mivel ránézésre nem feltétlenül lehet megállapítani, hogy mivel van dolgunk, ezért fertőzés gyanúja esetén mindenképpen célszerű megnézetni, hogy pontosan melyik típusú HPV vírussal állunk szemben, többek között azért is, hogy a későbbi veszélyekkel, valamint a rendszeres ellenőrzések szükségességével tisztában legyünk. Talán mondanunk sem kell, hogy végbélszemölcs esetén a nagyfokú fertőzésveszély miatt javasolt a nemi élet szüneteltetése. A HPV elleni oltással a későbbi megfertőződés esélyét nagyban tudjuk csökkenteni, és - Dr. Bánfalvi Péter proktológus tapasztalatai szerint - ez az oltás a makacsul, akár éveken keresztül visszatérő szemölcsök esetén is segít. Mivel a végbél-, nemiszervi-, és garatrákok mindkét nemet érintik, leginkább még a fertőzésre veszélyes életkor előtt, fiatal tinédzserkorban érdemes a fiúkat is beoltani.

NYOMJUNK VAGY NE NYOMJUNK?

A végbél betegségei között a végszemölcs mellett a végbélsérv is nagy számban képviselteti magát. Hogyan alakul ki ez az elváltozás? Alaphelyzetben székeléskor a végbél záróizmai ellazulnak és a széklet az úgynevezett reflexes nyomással távozik. Ehhez az szükséges, hogy a végbél fala a helyes irányba terelje a székletet. Amennyiben azonban a végbélfal meggyengül, ellazul, a végbélben idővel kiöblösödés alakul ki. Ennek leggyakoribb helye a sokaknál egyébként is gyengébb végbél és hüvely közti fal. A betegség főleg idősebb korban, kismedencei (leginkább szülési) sérülés, méheltávolítás, eleve lazább kötőszövet esetén, gyakran hólyagsérvvel, a kismedence süllyedésével együtt alakul ki.

Amennyiben székelés után nem teljes kiürülési érzésünk, nehéz székelésünk van, esetleg a hüvely hátsó falán székeléskor érezhető bedomborodást észlelünk, mely nyomására a székletet teljesen ki tudjuk üríteni, a végbélsérv kivizsgálására mindenképp keressünk fel szakembert, urogynecologust. Mivel a végbélsérv kialakulásában nagy szerepet játszik a fokozott alhasi nyomás, megelőzésként érdemes mind a nagyobb testsúlyon, mind a széklet állagán, mind a nem megfelelő székelési szokásainkon változtatni. Enyhébb esetekben ezekkel a panaszok nagyban csökkennek.

Mivel a kitágult falszakaszban az izmok a betegség előrehaladtával egyre inkább szétszakadoznak, az intimtorna ilyenkor már nem segít a helyzeten. Milyen megoldások jöhetnek hát szóba? Az orvos javasolhat megfelelő méretű kockapesszáriumot, ami a hüvelybe helyezve megtartja a végbél falát, vagy végső esetben többféle műtét is segíthet a végbél falának megerősítésében. Az egyszerűbb eseteknél egy szövetbarát szalagot rögzítenek a kismedencébe, mely megtámasztja a végbél falát. Bonyolultabb helyzetekben a jóval nehezebb műtét során a sebész a páciens saját, még egészséges izomszöveteinek összevarrásával biztosítja a végbél és a kismedence megfelelő tartását.


A cikk Dr. Bánfalvi Péter proktológus szakorvosnak az együttműködésével jött létre.


TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN: