EGY SIMA INJEKCIÓ IS OKOZHAT FERTŐZÉSES ÍZÜLETI GYULLADÁST

Ha az ízületet vírusok vagy baktériumok fertőzik meg, fertőzéses ízületi gyulladás jön létre. Hogyan néz ez ki a gyakorlatban? Mit tehetünk ellene? A válaszokat ezúttal is Dr. Mangel Zsolttól, a Swiss-Prémium Egészségközpont reumatológus szakorvosától kaptuk.

A fertőzéses ízületi gyulladás (szeptikus arthritis) gyors lefolyású (akut) formáját általában Staphylococcus vagy Streptococcus baktériumok okozzák. Olykor vírusok – hepatitis, HIV, mumpsz, parvovirus B19,  rubeola – is megfertőzhetik az ízületet. A krónikus fertőzéses ízületi gyulladást gyakran a TBC kórokozója, a Mycobacterium tuberculosis, vagy gombák – például a Candida albicans – váltják ki.

MILYEN PANASZOKRA SZÁMÍTHATUNK?

Bizonyos sérülések, sebészeti beavatkozások vagy akár egy injekció beadása során is történhet fertőződés, de a szervezet más helye is szolgálhat gócpontként. Ilyenkor a  kórokozók az eredeti helyükről – például a húgyutakból – a vérbe, onnan pedig valamelyik ízületbe kerülhetnek.

A betegség általában gyors lefolyású, jellemzője, hogy szinte mindig csak egy ízületet érint (térd, csípő, váll vagy könyök). A gyulladt ízület duzzadt, fájdalmas, a mozgása korlátozottá válik, fölötte bőrpír jelentkezik.  A betegnél hidegrázás, hőemelkedés, láz alakulhat ki. Jellegzetesek a laboratóriumi eltérések is: a fertőzéses ízületi gyulladást gyorsult vérsüllyedés (We), magas gyulladásos fehérjeszint (CRP) és magas fehérvérsejtszám jellemzi.

HOGYAN KEZELHETŐ?

A betegség igazolására a reumatológus az ízület punkciója során mintát vesz az ízületi folyadékból, amiben megvizsgálják a benne lévő fehérvérsejtek számát és azonosítják a baktériumokat vagy egyéb mikroorganizmusokat. Fertőzés gyanúja esetén a betegnek minél előbb antibiotikumra van szüksége! Ilyenkor általában nem várnak arra, hogy egy újabb laboratóriumi vizsgálat során megtalálják a fertőző kórokozót.
Ha a fertőzést gomba okozta, akkor a kezelés során gombaellenes gyógyszereket alkalmaznak, a vírusos fertőzések azonban legtöbbször beavatkozás nélkül is javulnak, ezért ilyenkor csak a fájdalmat és a lázat szükséges csillapítani.

A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont reumatológus szakorvosának, Dr. Mangel Zsoltnak az  együttműködésével jött létre.