Gyakori egészségügyi kérdések, sokakat foglalkoztató, érintő betegségek, tények és tévhitek megközelítésében orvosszakértőink segítségével a Prémium Egészségrovatában!

A túllátás mesterségesen is létrehozható

A túllátás vagy távollátás egy olyan látáshiba, amelynek során nem a közeli, hanem a távoli tárgyakat látjuk élesnek. Mit játszódik le pontosan ilyenkor a szemünkben? Mivel jár az, ha valaki túllátó?

tovább a cikkre

A rövidlátás jól kezelhető

A rövidlátó emberek egy fénytörési hiba miatt a távoli tárgyakat elmosódottan, a közelieket viszont élesen látják. Mi okozza ezt a problémát?

tovább a cikkre

A szem időskori megbetegedései

Vannak olyan szembetegségek, amelyek főként az idősebb korú embereket érintik. Gyerekként többször hallhattunk nagyszüleinktől, hogy ők már nem látnak olyan jól, mint mi. Akár azt is többször észrevehettük, hogy olvasáshoz vagy filmnézéshez szemüveget vesznek föl. Vajon milyen ezüstkori szembetegségekkel küzdhettek?

tovább a cikkre

A látássérülés mint fogyatékosság

A hallássérülés mellett az érzékszervi fogyatékosságok közé tartozik a látássérülés is. Látássérültek azok az emberek, akiknek a látása már születésétől fogva nem tökéletes, vagy később bármilyen oknál fogva visszafordíthatatlanul elromlik. Ezeknek az embereknek az integrálása a társadalomba éppen annyira fontos, mint a jól látó társaiké.

tovább a cikkre

Szemüveg vagy kontaktlencse?

A szemüveg kontra kontaktlencse kérdés hosszú évek óta borzolja a kedélyeket. Mindenkinek megvan a véleménye arról, hogy melyik a jobb. Nekünk is.

tovább a cikkre