A GYERMEKKORI TOROKGYULLADÁS MAGÁTÓL IS ELMÚLHAT

Az előttünk álló őszi-téli szezonban gyakran előforduló felsőléguti hurutos megbetegedéseknek az egyik legáltalánosabb következménye a torokgyulladás. Van olyan gyerek, aki szerencsés, és könnyen átvészeli, de olyan is akad, aki sokáig nyomja vele az ágyat.

A gyermekkori torokfájások körülbelül egyharmadának hátterében az A csoportú Streptococcus baktérium okozta torokgyulladás áll. A betegség elsősorban más beteggel történt érintkezés, például közös pohárhasználat vagy cseppfertőzés útján terjed. A gyulladás elsősorban a torkot és a mandulákat érinti, de a gégére is átterjedhet.


ISMERJÜK FEL!

Ha a gyereknek fáj a torka, 38 °C feletti láza van, genny jelenik meg a manduláin és meg vannak duzzadva a nyirokcsomói, egészen biztosan streptococcalis torokgyulladással van dolgunk. Ezek mellett a fő tünetek mellett fejfájás, hányás vagy hányinger, hasi fájdalom, izomfájdalom, valamint kiütések, apró, piros dudorok is megjelenhetnek a testen, a szájüregben vagy a torokban is. A torokgyulladás tünetei egy-három nappal a beteg személlyel való érintkezés után jelentkezhetnek.
Ha a betegnek láza és torokfájása van, de ehhez köhögés, orrfolyás, hasmenés, és a szemek vörössége, viszketése társul, akkor valószínűbb, hogy a betegséget vírus okozta. A Streptoccous okozta torokgyulladás meghatározásához pontos diagnózist a torokváladék-tenyésztés vagy a Strep-gyorsteszt adhat. Bár nyilvánvalóan csak a beteg, torokfájós gyerekeknek ellenőrzik a torkát a bacilus jelenléte után kutatva, de azoknak a gyerekeknek a torokváladéka is pozitív lehet Streptococcusra, akik nem mutatnak tüneteket.


KEZELÉSSEL VAGY ANÉLKÜL

A torokgyulladás kezelés nélkül általában jobban elhúzódik, de antibiotikumos kezelés hatására a tünetek valamivel korábban szűnhetnek meg. Fontos, hogy megértsük, hogy az antibiotikumok használatának legfontosabb célja nem a tünetek enyhítése, hanem az olyan, a betegséghez társuló súlyosabb szövődmények megelőzése, mint például a reumás láz néven ismert szívbetegség.

Ne feledjük, az antibiotikum terápia akkor eredményes, ha a tünetek jelentkezésétől számított rövid időn belül alkalmazzák. A torokgyulladás tünetei egyébként kezeléstől függetlenül is viszonylag gyorsan, körülbelül három-öt nap után enyhülnek. Az antibiotikumos kezelés csökkenti a súlyosabb szövődmények kockázatát és a betegség terjedését is megnehezíti, így 24 órával az antibiotikum szedésének megkezdése után a gyermekek ismét mehetnek iskolába.

FORRÁS: Innen.


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?