TÉVHITEK A SZÉPÉSZETI KEZELÉSEK VILÁGÁBÓL

Aki szépülni szeretne, jó, ha alaposan utánanéz annak, mi az igazság a különböző orvosi-esztétikai kezelésekkel kapcsolatban.

#1

TÉVHIT: A kozmetikus is végezhet orvosi-esztétikai kezelést.


TÉNY

Már a kifejezés nevében is ott van, hogy orvosi, tehát ezeket az eljárásokat csak orvos végezheti.

MAGYARÁZAT

Nem véletlen, hogy ezeket a speciális bőrfiatalító kezeléseket csak orvosi diplomával rendelkező ember végezheti el. Természetesen számos olyan eljárás létezik, ami korrelál egy kozmetikus kompetenciájával, de a kifejezetten orvosi-esztétikai kezelések kívül esnek ezen a körön. 

#2

TÉVHIT: A botox kezelés csak az arcon használható.


TÉNY

A botox nem csak szépészeti célok érdekében alkalmazható, használják például fokozott izzadás csökkentésére, vagy egyebek mellett a krónikus migrén megakadályozására is.

MAGYARÁZAT
A botoxban található botulinum toxin hatásmechanizmusa szerint megakadályozza az izmok és az idegek közötti kommunikációt, ennek következtében az adott terület izmai nem húzódnak össze, hanem lazák maradnak. Ezt a tulajdonságot használja fel az orvostudomány például az izzadás csökkentésére is, mivel a botox megakadályozza a verejtékmirigyek összehúzódását, ezzel csökkentve a túlzott izzadást.

#3

TÉVHIT: Az orvosi-esztétikai kezelések csak az idősebb korosztálynak valók.

TÉNY

Napjainkban már a fiatalabb korosztály is használja ezeket a kezeléseket.


MAGYARÁZAT

A bőr nagyjából a harmincas éveinkben veszíti el a rugalmasságát, és az idő múlásával ez a folyamat egyre gyorsabb lesz, csökken a bőr vízmegkötő képessége, emellett kollagénből és az elasztinből is egyre kevesebbet termel a szervezet. Az öregedési folyamat hatékony lassítása érdekében érdemes már fiatalabb korban odafigyelni a bőrünkre.

#4

TÉVHIT: A lézeres eljárások veszélyesek, mert megégethetik a bőrt.


TÉNY

A szépészeti eljárások során használt lézerek nem égetnek.


MAGYARÁZAT

Esztétikai célokra kétféle lézeres megoldás létezik: ablatív és nonablatív. Az ablatív lézerek a bőr felső rétegére hatnak, a nonablatívok pedig a bőr alsó rétegeit stimulálják.


A cikk Dr. Szabó Gábor bőrgyógyász, orvos-kozmetológus együttműködésével készült.