HORKOL A GYEREK? LEHET, HOGY ORRPOLIPJA VAN!

Ha folyamatosan be van dugulva a gyerek orra, vagy sokszor horkol, akkor az általánosnak számító nátha és allergia mellett a betegség oka egy vagy több, az orrüregben kialakuló polip is lehet.

Bár az orrban vagy az orrmelléküregben viszonylag ritkán alakulnak ki polipok, mégis, ez az elváltozás a gyerekeknek körülbelül a 0,1-0,3 százalékát érinti.

FERTŐZÉS UTÁN ORRPOLIP

Az orrpolip általában bakteriális, virális fertőzéseket, vagy allergiás gyulladásokat követően jön létre: a hosszan tartó irritáció miatt megindul a szövetburjánzás, a váladékképződés és a nyálkahártya heveny, valamint krónikusan kialakuló gyulladása, ami idővel gyulladásos góc kialakulását is eredményezheti.

Gyermekkori orrpolip észlelése esetén a fenti okok mellett a vizsgáló orvosnak gondolnia kell egy genetikai betegségre, a cisztás fibrózisra is. Ennél a kórképnél a külső elválasztású mirigyek váladéka nagyon sűrű lesz, így a termelődő felső légúti nyák elzárja az orrmelléküregek szájadékát, visszatérő gyulladásokat, bakteriális fertőzéseket okozva. Emiatt sokkal gyakrabban alakul ki ezeknél a gyermekeknél orr- és orrmelléküreg polip is.

GYÓGYSZERES KEZELÉS VAGY MŰTÉT?

Ahhoz, hogy a gyerek újra az orrán keresztül lélegezzen – az orrlégzés a megfelelő fülkürtfunkció, így a jó hallás alapja is – mind a krónikus gyulladást, mind a polipot kezelni kell. A kezelés eredményessége nagyon fontos a nyugodt éjszaki alváshoz, a táplálkozáshoz, nyeléshez, a fogak és a beszéd megfelelő fejlődéséhez is.

A terápia gyermekeknél a gyógyszeres és – szükség esetén – a műtéti eljárás kombinációját jelenti. Ilyenkor az orvosok a polip mellett észlelt heveny gyulladást is igyekeznek rövid idő alatt megszüntetni. Ha emellett allergiás tüneteket is észlelnek, akkor célzott gyógyszeres kezeléssel azt is helyrehozzák. Mindezek mellett ezekben az esetekben a helyileg, tehát az orrnyálkahártyán keresztül felszívódó szteroid tartalmú orrspray-k használatát is javasolják. Ha a gyulladásos állapotot gyógyszeresen kontroll alatt tudjuk tartani, a műtét megelőzhető.

Nagyon fontos, hogy a gyulladás miatt a gyerek orrában folyamatosan termelődő váladékot rendszeresen leszívjuk, kitisztítsuk.

HA NEM SIKERÜLT ELKERÜLNI, AVAGY MILYEN EGY ORRPOLIP MŰTÉT?


Az orrpolip eltávolítására szolgáló műtét altatásban zajlik. Az eljárás során az orron keresztül egy kis kamerát, endoszkópot a melléküregbe juttatva eltávolítják a szövetpluszokat és megnyitják a melléküregek szájadékát is. 

A műtét általában egy-két napos kórházi tartózkodással jár. Kisgyermekek esetében egy újabb polip kialakulásának megelőzése érdekében nagyon oda kell figyelni a műtétet követő utókezelésre, de sajnos a leggondosabb terápia mellett sem kizárt, hogy az orrpolipos gyermeknek felnőttkorában is lesznek hasonló panaszai. A rendszeres szakorvosi kontroll – éppen ezért – elengedhetetlen.

FORRÁS: Innen.


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?A cikk a Bethesda Gyermekkórház együttműködésével készült.