ENYHE NÁTHÁBÓL KOMOLY ARCÜREGGYULLADÁS

A felső légúti infekciók nem korlátozódnak egy szervre:  a szájüregben, orrüregben, garatban, gégében, légcsőben is egyszerre fordulhatnak elő. Így a középfül és az orrmelléküregek mellett az arcüregre is átterjedhetnek.

A felsőlégúti hurut egyik szövődménye az arcüreggyulladás, illetve az orrmelléküregek gyulladása. Ilyenkor az elhúzódó nátha a melléküregek kivezető nyílásainál is nyálkahártya duzzanattal jár, ami miatt a váladék nem tud maradéktalanul kiürülni, így ezekben az üregekben bakteriális felülfertőződés jön létre. Mi lesz ebből?

MIKOR GONDOLJUNK ARCÜREGGYULLADÁSRA?

A kezdeti szakaszban náthához hasonló tünetek jelentkeznek. A nyálkahártya-gyulladás következtében az arcüregek elzáródnak, a termelődő folyadék felgyülemlik, ez pedig koponyaűri-nyomást és fejfájást okoz.

Nem kell feltétlenül arcüreggyulladásra gondolni, ha arcfájdalmat jelez a gyerek! Akkor viszont igen, ha elhúzódó gennyes orrfolyása van, emellett pedig megjelenik a hurutos, főleg éjszaka fellépő köhögés. A gyermek ilyenkor sápadt, kialvatlan, füleiben nyomást jelez, és nyilvánvalóan nagyot is hall. Az arca láthatóan megduzzadhat, az orra be van dugulva, gyenge, fáradt, lázas is lehet. A fej előrehajtásánál feszítő, nyomó, fájdalmas érzést érez a koponya elülső és felső részén.

Ha az orvos az orrtükri képen gennyes orrváladékot lát az arcüregek kivezető nyílásaiból csorogni, és a garatfalon is gennyes a váladék, akkor egészen biztosan arcüreggyulladással állunk szemben. Ennek igazolására kétéves kor felett röntgent csinálnak, hogy lássák, mi a helyzet az orrmelléküreg fedettségével az arcüregekben. Bakteriológiai vizsgálat a torok-, vagy az orrüregből vett mintából segíti a szükségessé váló antbiotikum  kiválasztását a sikeres kezeléshez.

ARCMELEGÍTÉS CSAK SZÖVŐDMÉNYMENTES ESETBEN

Az arcüreggyulladásos betegnél - ahogy a középfülgyulladásosnál is - csak szövődménymentes esetben melegíthetjük az arcot. Ilyenkor a gyulladás a nyálkahártya megvastagodását okozza, ezért a kíméletes melegítéssel enyhén fokozzuk a keringést, melynek köszönhetően mérséklődik a nyálkahártya duzzanata. Az arcüreggyulladás lassan alakul ki, de szövődményes formában, akut bakteriális fertőzés miatt súlyos, néha életet is veszélyeztető szövődmények alakulhatnak ki.  Ha gyanakodunk, irány az orvos!

Bakteriális fertőzésnél a leggyakrabban antibiotikumos kezelést alkalmaznak, emellett a betegség kezelésének szerves része a nyálkahártya lohasztó szerek használata, valamint a gyulladást kiváltó, illetve hajlamosító ok (például orrsövényferdülés, allergia) megszüntetése.
Az arcüreggyulladás kezelése során sokszor indokolt lehet a felgyülemlő váladék eltávolítása, melyet arcüreg átmosással és orrmosó folyadék otthoni használatával kombinálnak.


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?A cikk a Bethesda Gyermekkórház együttműködésével készült.