A SPORTSÉRÜLÉSEKET KOMOLYAN KELL VENNI

Aki sportol, az tudja, hogy a sérüléseket nem lehet megúszni. Sokan a pihentetésre esküsznek, mások az időben igénybevett szakmai segítséget tartják a legfontosabbnak. Kinek van igaza? Mutatunk néhány tévhitet!

#1

TÉVHIT: Sportrehabilitációs szakemberhez csak hivatásos sportoló mehet.


TÉNY

Bármilyen, sportsérülésből adódó probléma esetén szükség lehet a sportrehabilitációs trénerre, aki a sérülés típusát tekintve több szakemberrel (orvos, gyógytornász, fizioterapeuta) működik együtt, így segítve a sporthoz történő biztonságos visszatérést.


MAGYARÁZAT

Az ételallergia diagnosztizálható, hiszen az adott élelmiszer(ek) fogyasztásának megszüntetésével a tünetes állapot is megszűnik. Azonban, ha IBS-sel állunk szemben, akkor a tünetek nem szűnnek meg. Jó hír azonban, hogy egyénre szabott kezelésekkel (mozgás, gyógyszerek, életmódbeli változtatások ) a betegség jól kezelhető.

#2

TÉVHIT: Ha bokasérülésem van, bokamerevítőt kell viselnem.


TÉNY

Vannak olyan bokasérülések, amelyeknél jó megoldás lehet a bokamerevítő, de semmiképpen sem mindegyiknél.

MAGYARÁZAT
Egy laterális szalagsérülésnél vagy szupinációs ficamnál a legtöbb esetben már nem javasolják a bokamerevítőt vagy bokarögzítőt, mert lassítja a gyógyulás folyamatát. Az amúgy is beszűkült mozgástartományt még jobban beszűkíti, emellett az izomérzékelést is gátolja.

#3

TÉVHIT: Gyógytorna? Fölösleges. Ha sportolás közben lesérültem, a fájdalomcsillapítók és a pihenés majd megoldják a problémát.

TÉNY

Nagyon sok, sportolás során keletkezett sérülés esetén elengedhetetlen a gyógytorna.


MAGYARÁZAT

Például egy részleges vagy teljes bokaszalagszakadás esetén a fájdalom és a duzzanat eltűnése után az egyik legfontosabb dolog a bokaízület stabilizálása. A bokaszalag egyfajta kötőszövet, melynek hullámos szerkezete van, rugalmassága minimális.  Sajnos a sportbaleset során megnyúlt fascia (kötőszövet) a sérülést követően az eredeti méretéhez ugyan már nem fog tudni visszatérni, ám a cél, hogy ehhez az állapothoz minél közelebb kerüljön. Miért? Mert csak így tudja megfelelően stabilizálni a bokaízületet. Ha pedig nem stabilizálódik az ízület, akkor garantáltak a további sérülések. 

#4

TÉVHIT: A teniszkönyök a teniszezéstől alakul ki, ezért hívják teniszkönyöknek.


TÉNY

A teniszkönyök az alkar ínszalagjainak túlterhelésétől, begyulladásától alakul ki.


MAGYARÁZAT

Bár a teniszezők valóban sokat használják az alkarok ínszalagjait, teniszkönyök bárkinél kialakulhat, aki hosszan tartó, ismétlődő csuklómozdulatokat végez.


A cikk Szutter Bettina sportrehabilitációs tréner együttműködésével készült.