MEGFIZETHETŐ EGÉSZSÉG, AVAGY TUDATOS ÖNGONDOSKODÁS

TÖBB MINT 100 MILLIÁRD FORINTRÓL MONDUNK LE

ÖNKÉNT


Az egészségpénztári befizetések után 20% adó-visszatérítés jár!


Csak gyógyszerre 13 milliárd forintot költ havonta az aktív korú magyar lakosság — ez derült ki a GKI és a PRÉMIUM Pénztárak közös kutatásából. Ez azt jelenti, hogy akinek van, annak minimum 50 000 forint az átlagos éves gyógyszerköltsége. Az egészségünk fenntartása tehát nem olcsó mulatság. 

egészségpénztárak

Kevesen tudják, hogy az egészségügyi kiadások csökkentéséhez az állam is segítséget nyújt, támogatja ugyanis az egészségcélú megtakarításokat: 20% adó-visszaigényléssel élhetnek azok, akik számlát nyitnak valamelyik egészségpénztárnál, és az oda befizetett pénzből vásárolnak egészségpénztárra elszámolható termékeket és szolgáltatásokat (például gyógyszert, magánorvosi szűréseket, optikai termékeket vagy babaápolási cikkeket).

Az egészségügyi kiadásokon akár évi 150 000 forintot is spórolhatnánk, ennyi igényelhető ugyanis vissza az adóbevallásban. Ezt azonban az emberek tizede sem használja ki, pedig mindenkinek járna. Ha Ön dolgozó ember és készpénzzel vagy bankkártyával fizet a gyógyszertárban, fogászaton, optikusnál vagy a magánorvosnál, lemond egy 20%-os „állami támogatásról”.

HOGYAN IS NÉZ KI MINDEZ A GYAKORLATBAN?

Nyisson számlát az egyik egészségpénztárnál. Utalja át havonta azt az összeget, amelyet le tud vásárolni bármilyen egészségpénztárra elszámolható dologra, például szűrésekre, szemüvegre, gyógyszerre, fogorvosra vagy akár pelenkára. A számlát rugalmasan használhatja egész évben, hasonlóan egy normál bankszámlához — a jobb egészségpénztárak még kártyát is biztosítanak ehhez, amellyel könnyen, gyorsan fizethet országszerte mintegy 10 000 helyen. A következő év elején az egészségpénztár igazolást küld Önnek a számlája előző évi befizetéseiről, illetve jelzi azt is, ezek alapján mennyit igényelhet vissza az államtól. Ön ezt feltűnteti az adóbevallásában, és visszaigényli az adott összeget. A NAV ezután 30 napon belül visszautalja a pénzt az Ön egészségszámlájára, így minden forint újból felhasználható. Ugye, nem is bonyolult?

ÉRDEMES UTÁNANÉZNIE

Ha Ön legalább annyit költ gyógyszerre, mint a statisztikai átlag, érdemes időt fordítania az egészségpénztárak megismerésére, és számlát nyitni a legmegfelelőbb helyen. Elég egyetlen egészségpénztári tagságot kiváltani, a közeli hozzátartozók is élhetnek vele, így akár az egész család költségein spórolhatunk —kis odafigyeléssel akár százezreket. Ne mondjunk le önként arról, ami jár nekünk. Ezúton figyelmébe ajánljuk a PRÉMIUM Egészségpénztárat, mely közel 300 ezres taglétszámával Magyarország piacvezető egészségpénztára!


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?


Forrás: PRÉMIUM Egészségpénztár és GKI kutatás 2014