EGÉSZSÉGÜGYI ROVAT, AVAGY TIPPEK EGÉSZSÉGE MEGŐRZÉSÉRE

AZ ÍZÜLETI MEREVSÉG CSÖKKENTÉSE


10+1 TIPP


#1 MOZGÁSRA FEL!Az ízületek egészségének aranyszabálya, hogy minél többet mozog, annál kevésbé lesz az merev.

Akár olvas, akár dolgozik, vagy a képernyőt nézi, gyakran változtasson testhelyzetet. Álljon fel egy rövid időre és végezzen valamilyen testmozgást.

#2 ELSŐ A BIZTONSÁG!


A kipárnázottság az Ön barátja. Ezért viseljen megfelelő védőszerelést olyan sportok végzése közben mint a görkorcsolyázás vagy a kontakt sportok. Amennyiben már fáj valamelyik ízülete, segíthet, ha ízületi merevítőt hord tenisz vagy futás közben.

#3 ADJON LE PÁR KILÓT!


A testsúlya hatással van a csípőjére, térdére és hátára nehezedő terhelésre. Akár csekély testsúly csökkentés is enyhítheti ezt a terhet. Minden leadott kiló 4 kilónyi súlyt vesz le a térdére nehezedő nyomásból. Kérdezzen meg szakembert – orvost, edzőt – mi a testsúly csökkentés Önnek legmegfelelőbb módja.

#5 LEGYEN VISSZAFOGOTT!


Milyen mozgásformák a legjobbak? A legmegfelelőbb választás az, amelyik kis mértékben terheli meg a merev ízületeit. Ilyen lehet a gyaloglás, a kerékpározás, az úszás és az erősítés. #4 NE VÉGEZZEN NYÚJTÓ GYAKORLATOKAT TESTMOZGÁS ELŐTT!


Rugalmassága megtartásáért érdemes naponta ( de legalább hetente háromszor :)) nyújtó gyakorlatokat végeznie. Fontos azonban, hogy amíg nem melegedtek be az izmai, semmiképpen ne nyújtson. Könnyű bemelegítő gyakorlat lehet például 10 perc gyaloglás is.


#6 ERŐSÍTSE IZOMZATÁT!Amennyiben erősebb az izomzata, az az ízületeinek ad nagyobb támogatást. Akár egy kis mértékű erősödés is óriási különbséget jelenthet az ízület állapotában. Gyógytornásztól vagy képzett edzőtől tudja megtanulni, milyen mozdulatokat érdemes végeznie és hogyan. Amennyiben ízületi problémái vannak, kerülje a gyors, ismétlődő mozgásokat.

#7 KEZELJE AZ ÍZÜLETI SÉRÜLÉSEKET!


A sérülések az ízületi porc leépülését gyorsíthatják. Amennyiben fájdalmai vannak a sérüléstől, azonnal keressen fel szakorvost a kezeléshez! Emellett aktívan kell tennie a további károsodás elkerülése érdekében. Bizonyos mozgásformákat, amelyek túlzottan megterhelik a sérült ízületet, nem szabad végeznie a sérülés kezelése alatt és esetleg ízületi merevítőt is használnia kell az ízület stabilan tartása érdekében.

#8 TÁGÍTSA A HATÁRAIT!


Amennyiben túl merevek az ízületei, beszűkülhet a mozgásterjedelme, ami különösen zavaró lehet. Csökken az a normális mérték, amit az ízület mozogni képes egy meghatározott irányban.

A mozgásterjedelme növelését segítő gyakorlatok elsajátításához kérje szakorvos vagy gyógytornász javaslatát.

#9 ERŐSÍTSE A TÖRZSÉT!


Az erősebb has- és hátizom segít az egyensúlyának megtartásához. Ennek eredménye, hogy kisebb a valószínűsége, hogy elesik és megsérül. Illessze be napi rutinjába a törzse erősítését hasizom, hátizom és csípőizom erősítésekkel. A pilates és a jóga erre nagyszerű mozgásformák.

#10 FIGYELJEN A TESTTARTÁSÁRA!


Mindig egyenes derékkel álljon és üljön, mert ezzel az ízületeit is védi a nyakától egészen a térdéig. A gyaloglás is javíthatja a testtartását. Minél gyorsabban halad, annál jobban kell dolgozni az izmainak, hogy egyenes tartsa Önt. Az úszás ugyancsak segíthet.


+1ISMERJE A HATÁRAIT!


Rendjén van, ha néhány izma enyhén sajog a gyakorlatokat követően. Azonban amennyiben több mint 48 órán keresztül tart a fájdalom, lehetséges, hogy túlterhelte az izomzatát. Legközelebb vegyen vissza az intenzitásból. A fájdalommal történő edzés sérüléshez és károsodáshoz vezethet.

PRÉMIUM egészségrovat


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?