EGÉSZSÉGÜGYI ROVAT, AVAGY TIPPEK EGÉSZSÉGE MEGŐRZÉSÉRE

CUKORHÁZTARTÁS JAVÍTÁSA

A cukorháztartás felborulása hosszú távon cukorbetegséget is eredményezhet, melynek súlyos egészségkárosító hatása miatt jobb komolyan venni a megelőzést. Nézzük, hogyan javíthatjuk cukorháztartásunkat egyszerűen, már kevés odafigyeléssel is. 

 #1 TESTSÚLY CSÖKKENTÉSE

A testsúly csökkentése nagy valószínűséggel a cukorháztartását is javítja, és a normál szintet is elérheti. Az is lehetséges, hogy csökkentheti általa a cukorbetegségre szedett gyógyszereit, vagy el is hagyhatja ezeket. Dr. Michael Dansinger szerint, aki az egyesült államokbeli Tufts Orvosi Központ cukorbetegek testsúlycsökkentését támogató életmód coaching igazgatója és táplálkozási szakértője „A testsúly csökkentése sokkal jobban hasonlít egy maratonra, mint sprintre. Nem diktálhat olyan gyors tempót, amit még éppen elbír, hogy aztán kifulladjon és megálljon.”  

#2 NE VIGYE TÚLZÁSBA!


Érdemes összehasonlítania a jelenlegi szokásait és hogy hova akar eljutni. Nagyobb azonban a valószínűsége, hogy tartani tudja magát a terveihez, ha apró lépésekkel kezdi. Az első változtatásként elegendő lehet még 15 perc testmozgás vagy a vacsora után nyalánkság elhagyása.

Vállaljon egy új dolgot minden héten, és tartsa magát ehhez.


#3 NYOMOZZON EGY KICSIT! 

Írjon le mindent, amit megeszik és megiszik legalább egy héten keresztül. Ez a legjobb módja annak, hogy lássa az étkezési szokásait. Rájöhet, hogy sokkal többet falatozik napközben, mint gondolta, vagy gyakran elfelejt reggelizni. Használhat valamilyen erre a célra készült mobil appot vagy papírra is rögzítheti, ahogy Önnek jobban megfelel.

#4 FIGYELJEN AZ ÉRZELMEIRE!

Sok ember túleszi magát, ha aggódik vagy nyomott a hangulata. A stressz komoly befolyásoló tényező, önmagában megemeli a vércukorszintet.

Érdemes szakembertől, például pszichológustól megtanulnia, hogyan kezelje a stresszt és a hangulati változásait.

#5 NE HAGYJA KI A REGGELIT, AZ EBÉDET ÉS A VACSORÁT SEM!

Mert az visszaüt. Ha kihagy egy étkezést, az a napja étkezési ritmusára rányomja a bélyegét, mert nagy valószínűséggel sokkal éhesebb lesz később.

Cukorbetegeknek egyetlen étkezés kihagyása is különösen veszélyes lehet. Egyrészt emiatt nagyobb valószínűséggel lesz alacsony a vércukra, lesz hipoglikémiás. Másrészt a rendszertelen étkezés a diabéteszre szedett gyógyszerei hatását is megváltoztatja.

#6 NE CSAK DIÉTÁZZON!

Az nagyon jó kezdet, ha figyel arra, mit eszik. A testmozgás ugyancsak sokat számít. Az állóképességi edzések mellett erősítenie is kell. A súlyemelés vagy gumikötelezés hatására izmosabb lesz, aminek hatására csökkenti az inzulinrezisztenciát – amikor a szervezete nem reagál kellő mértékben az általa termelt inzulinra. Az izomzata nagy szerepet játszik a cukor felhasználásában és tárolásában, így az erős izomzat nagyon fontos az egészséges vércukorszint fenntartásában. Ajánlott hetente legalább két erősítő edzést végeznie.

#7 LEGYEN ANNYIRA AKTÍV EGÉSZ NAP, AMENNYIRE CSAK LEHET!A kutatások szerint a napközbeni hosszú időtartamú ülés összefüggésben van néhány betegség, köztük a cukorbetegség kialakulásában.

Érdemes minden órában legalább egy kicsit mozognia. Álljon fel és igyon egy kis vizet, vagy sétáljon el a legtávolabbi mosdóba, vagy menjen el egy kollégájához néhány szót váltani sms vagy email küldése helyett.


#8 EGYEN SZÉNHIDRÁTOT!

A szénhidrátot megtarthatja az étrendjében, sőt ez szükséges is. Az agyunk szénhidráttal működik! A kulcskérdés az adagok mérete. Ez akkora lehet nagyjából, mint az ökle. Arra kell törekednie, hogy csökkentse a finomított élelmiszerek mint a fehér kenyér vagy tészta mennyiségét, és az egészségesebb, kevésbé feldolgozott változatokat részesítse előnyben. A teljes kiőrlésű tészták, barna rizs, quinoa és édes burgonya mindegyike jó választás.

#9 NE TARTSA TITOKBAN CÉLJAIT!

Erős támogatókkal egész más a változtatásokat megvalósítani. Ők lehetnek barátok, családtagok, munkatársak vagy olyanok, akik ugyanezen célok felé haladnak. Szakértők segítségét is kérheti. Életmód coach támogatása sokat jelent, akár személyes találkozókon, akár telefonos vagy internetes beszélgetéssel. Olyan javaslatokat, napi rendszert kaphat, aminek következtében a tapasztalatok szerint ötször nagyobb valószínűséggel ér el 10%-os testsúlycsökkentést.


#10 NE KEDVETLENÍTSE EL AZ ESETLEGES SIKERTELENSÉG!

Mindenkinek van rossz napja, hete vagy akár hónapja, amikor nem tudja megvalósítani, amit előre eltervezett. A kitartásban és az állhatatosságban van különbség azok között, akik javítanak egészségi állapotukon és azok között, akiknek ez nem sikerül. 
egészségrovatHASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?