MIÉRT FONTOSAK A ZSÍRBAN OLDÓDÓ VITAMINOK?
A-VITAMIN
Az A-vitamin a májban raktározódik. Hámvédő vitamin és szemünk éleslátásáért is felel.
Az A-vitamin szükségletnek csak egyharmadát vesszük fel kész vitaminként (retinolként), a többi ún. elővitaminként, elsősorban béta-karotin formájában jut a szervezetünkbe. Hiányában többek között előfordulhat farkasvakság, valamint a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képessége is csökken. Az A-vitamin hiánya főleg az idősek körében gyakoribb. A táplálkozással bevitt karotinból a szervezet csak annyit alakít át A-vitaminná, amennyi szükséges a napi működéshez.
A-VITAMIN FORRÁSOK
- sárgarépa
- spenót
- kajszibarack
- sütőtök
- sárgadinnye
- paprika
- tejtermékek
- tojás
- vaj
- tengeri halak
- máj
D-VITAMIN
Ez a hormonhatású vitamin akkor képződik, amikor a bőrünket UVB sugarak érik, ezért napi legalább 10 perces szabadban tartózkodás (fedetlen fejjel és karral) ellátja a szervezetünket a kellő D-vitamin mennyiséggel, ám időjárástól függően október végétől-november elejétől a napsütéses tavasz beköszöntéig nem jut a bőrünk elegendő UVB sugárzáshoz, ezért D-vitamin-pótlásra van szükség.
A D-vitamin alapvető feladata a vér kalcium- és foszforszintjének szabályozása, az egészséges csontozat és fogazat fenntartása. Hiánya a csontok ásványi anyag-tartalmát csökkenti, ezért könnyebben törhetnek, deformitások, csontritkulás alakulhat ki.
D-VITAMIN FORRÁSOK
- halak
- tej
- tojássárgája
- kakaóbab
- vargányagomba
- vaj és a belsőségek
E-VITAMIN
A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont szakorvosának együttműködésével készült.