EGÉSZSÉGÜGYI ROVAT, AVAGY TIPPEK EGÉSZSÉGE MEGŐRZÉSÉRE

MIT ÉRDEMES TUDNI

A VÍZBEN OLDÓDÓ VITAMINOKRÓL?


A vitaminokat két csoportra lehet osztani: vízben, illetve zsírban oldódó vitaminokra.
Nagyon fontos tisztázni, hogy ha gyengének, fáradékonynak érzi magát akkor első lépés az alapos kivizsgálás és nem a vitaminok bekapkodása. Ne az internet segítségével akarjuk diagnosztizálni magunkat, mert ez veszélyes dolgokhoz is vezethet.


B1-, B2-VITAMINOK

A B1-, B2-vitamin és a niacin a megfelelő energiafelhasználást segítik és a szemek, bőr és az idegrendszer épségéért is felelnek. Hiányuk ezen szervrendszerek zavarát, betegségét idézhetik elő, főként éhezés, szigorú diétás megszorítás vagy egyoldalú étkezés következtében.

B6-VITAMIN

A B6-vitaminnak többek között az aminosavak és az esszenciális zsírsavak anyagcseréjében van fontos feladata. Ennek a vitaminnak a hiánya gyakoribb, különösen fogamzásgátlót szedő hölgyek körében. Hiánya is növeli a szervezetben a homocisztein szintet, ami növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Súlyos B6-vitaminhiány tüneteként bőrbetegségek jelennek meg, jellemzően dermatitis és akne. Hatással van továbbá az idegrendszerre is, ezért a bőrtünetek előtt álmatlanságot, depressziót, nagyon ritkán akár görcsrohamokat lehet megfigyelni. 


B12-VITAMIN

Az a B-vitamin, amit a szervezetünk hosszabb ideig képes tárolni, a B12-vitamin, főleg a májban raktározódik. Megfelelő mennyiségű gyomorsav szükséges, hogy a táplálékkal felvett fehérjékből szabaddá váljon a vitamin, ezért hiányához vezethet a csökkent gyomorsavtermelés. Ilyenkor fáradtság, depresszió, idegkárosodás okozta zsibbadás és bizsergés vagy vérszegénység jelentkezhet.

C-VITAMIN

A C-vitaminnak a hatása az egész testre kiterjed: Erősíti az immunrendszert, a hajszálerek falát, a kollagén képződéséhez szükséges, egészségesen tartja az izmokat és az ínszalagokat, valamint az ínyt.Vízben oldódó antioxidáns, amely a szabad gyökök károsító hatása ellen véd.


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont szakorvosának együttműködésével készült.