EGÉSZSÉGÜGYI ROVAT, AVAGY TIPPEK EGÉSZSÉGE MEGŐRZÉSÉRE

ORTOPÉD ORVOST  VAGY REUMATOLÓGUST KERESSÜNK?

MI A KÜLÖNBSÉG?

Sokan nem tudják, hogy bizonyos mozgásszervi fájdalmakkal, problémákkal ortopéd orvost vagy reumatológust keressenek fel inkább. Ezért fontos tisztázni, hogy az ortopédus elsősorban a térd és a csípő kopásos panaszaival, lábdeformitásokkal (pl. kalapácsujj) foglalkozik és ezekre műtéti megoldásokat is nyújt.

A reumatológia szintén mozgásszervi megbetegedésekkel foglalkozik, egy olyan szakmai határterület, amely szorosan összefügg a belgyógyászattal és az ortopédiával is. Elsősorban ízületi elváltozásokat és fájdalmakat, csontbetegségeket (pl. csontritkulást) és immunológiai eredetű problémákat kezelnek a reumatológus szakorvosok.

MIT TEHETÜNK CSONTJAINK, ÍZÜLETEINK EGÉSZSÉGÉÉRT?

Helyes táplálkozás és vitaminok pótlása

Fontos, hogy helyesen táplálkozzunk, fogyasszunk olyan ételeket, amelyek tartalmaznak megfelelő mennyiségű D-vitamint és kalciumot. Ennek a kettőnek a kombinációja azért fontos, mert a D-vitamin segíti a kalcium beépülését a csontokba. Sok kalciumot tartalmaznak a tejen, tejtermékeken kívül a halak, főleg a szardínia és a lazac. Szintén jó forrás a mák, dió, mandula, egyes zöldségek, például brokkoli, káposzta, cékla. D vitaminból sok van a tojásban, tejben, tejtermékekben, májban, halolajban. A napsugárzás hatására a bőrünkben is keletkezik belőle: ehhez naponta legalább 15-20 percig kell napsütésben tartózkodnunk.

Korunknak megfelelő, rendszeres sport

Rendszeresen sportoljunk, de ne vigyük túlzásba se! Mindenkinél egyénre szabott, hogy mi az a testmozgás, ami számára leginkább megfelel, nyilvánvaló, hogy más típusú és intenzitású sport való egy túlsúlyos 50 éves férfinak, mint egy vékony testfelépítésű 30 éves nőnek. Ne dőljünk be az interneten keringő, aktuálisan divatos mozgásformáknak, inkább kérdezzünk szakembert. A mozgás csökkenti a csontritkulás kialakulásának esélyét és jó közérzetet biztosít.


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont szakorvosának - Dr. Alföldi Edit - együttműködésével készült.