EGÉSZSÉGÜGYI ROVAT, AVAGY TIPPEK EGÉSZSÉGE MEGŐRZÉSÉRE

FEJFÁJÁS – A MINDENNAPOK MEGKERESÍTŐJE


Közismert, hogy a fejfájás rendkívül gyakori probléma: hazánkban egy felmérés alapján 1 millióra tehető a migrénesek száma, és legalább 3 millióan szenvednek a visszatérő fejfájás egyéb típusaitól. Minél gyakoribb, minél erősebb, ill. minél nehezebben kezelhető a fejfájás, annál nagyobb terhet jelent a mindennapokban, annál nagyobb mértékben rontja az életminőséget.

Gondoljunk csak bele: ha valakinek akár csak havi 5-6 napon van erősebb fejfájása, ami a gyógyszerbevétel mellett fekvést, vagy pihenést igényel, akkor nem csak ezeket a napokat teheti tönkre a fejfájás, hanem további jó pár napba is beleszólhat: hiszen a fejfájós napokon el nem végzett feladatokat (úgy a munkahelyi, mint az otthoni teendőket) valamikor pótolni kell.

MI OKOZZA?

A fejfájásoknak számos oka lehet, ezeknek szerencsére kis része orvosi értelemben súlyos betegség. Fejfájást okozhatnak többek közt az idegrendszer daganatos betegségei, a koponyán belüli vérzések, gyulladások, egyes szemészeti, fül-orr-gégészeti, ill. fogászati betegségek, az állkapocsízület betegségei, ill. záródási zavarai, de állhat a háttérben anyagcsere-zavar, magas vérnyomás, a nyaki gerinc bántalma, és számos más betegség is. Ugyanakkor a fejfájások többsége, így maga a migrén is, az ún. önálló fejfájások közé tartozik, azaz nem egy másik betegséghez társuló tünetként jelennek meg, hanem maga a fejfájás a betegség. Mai ismereteink szerint az önálló fejfájásokat az agyi fájdalomérzékelő rendszer működészavara hozza létre. Ezt a működészavart részben örökölhető tényezők alapozzák meg: közismert, hogy migrénesek családjában nagyobb eséllyel számíthatunk migrénes rokonokra, mint nem migrénesek családjában. Ugyanakkor számos tényező befolyásolja azt, hogy a migrénre hajlamos embernek milyen gyakran és milyen erősen jelentkezik a fejfájása.


HASZNOSNAK TALÁLTA
EGÉSZSÉGÜGYI ROVATUNKAT?A cikk a Swiss Prémium Egészségközpont szakorvosának - Dr. Ertsey Csaba - együttműködésével készült.